Budi dio naše mreže

Ključna riječ: lista-nematerijalne-bastine

Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine

U vrijeme poklada u Kastavštini desetak grupa muškaraca obilazi svoja i susjedna sela na višekilometarskim ophodima po tradicijskim putovima. Na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva uvršteni su 2009. godine.

Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske

Nastali predanim radom i dugom tradicijom, licitari su se istaknuli kao šareni i prepoznatljivi simbol Hrvatske, a s obzirom na jedinstvenost, i u autohtoni suvenir. Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske uvršten je 2010. godine na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Festa svetog Vlaha - milenijska veza sveca zaštitnika i Dubrovnika

Riječ je o jedinstvenoj festi koja se više od 1000 godina slavi na jednak način - katoličkim obredima i veličanstvenom procesijom ulicama stare gradske jezgre, ali i nizom zanimljivih događanja, jer je blagdan sveca, ujedno i Dan Grada Dubrovnika, koji za sve njegove građane ima vrlo posebno značenje, a vizualnom atraktivnošću i snagom kulta sveca zaštitnika plijeni pozornost posjetitelja. Festa svetog Vlaha zaštićena je nematerijalna baština čovječanstva od 2009. godine.

Gorjanske ljelje - scenski prikaz utkan u dušu naroda

Kraljice iz sela Gorjana su djevojke koje u proljeće, o svetkovini Duhova, u povorci obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa sa sabljama. Dijele se na kraljice i kraljeve; desetak kraljeva nosi sablje i muške šešire ukrašene cvijećem, a upola manje kraljica na glavama, poput mladenki, imaju bijele vijence. Na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva uvrštene su 2009. godine.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja