Budi dio naše mreže

Ključna riječ: lirika-kriza

Ivna Talaja - „Uskrsli Isuse“

Posljednja pjesnikinja čije pjesme možete slušati u poetskom-glazbenom serijalu HKR-a 'Lirika križa' je naša suvremenica Ivna Talaja. Njezine, kao i sve ostale pjesme za serijal, odabrao je i pripremio književni povjesničar i kritičar Božidar Petrač.

Vinko Nikolić - „Uskrsna poruka majci“

U 'Lirici križa' svakoga dana donosimo uskrsnu liriku hrvatskih pjesnika po izboru književnog povjesničara i kritičara Božidara Petrača. Za današnju emisiju odabrao je Vinka Nikolića i njegovu pjesmu „Uskrsna poruka majci“ u kojoj se pjesnik, daleko od doma, pita - 'Hoće li svanuti naši bijeli Uskrsi?'

Ivan Golub - „Trinaesti učenik“

U 'Lirici križa' danas slušamo poeziju Ivana Goluba, njegovu pjesmu 'Trinaesti učenik' u kojoj se autor nenametljivo pridružuje dvanaestorici apostola. Poetsko-glazbeni serijala 'Lirika križa' osim na našem portalu možete pratiti i na HKR-u svakoga dana u 8, 10 i u 18 sati do Bijele nedjelje ili Nedjelje Božjeg Milosrđa.

Mate Blašković - "Raboni - Učitelju moj!"

U 'Lirici križa' danas vam predstavljamo još jednog Hvaranina, a znamo da je taj naš otok poznat i po tradicionalnoj procesiji 'Za križem' koja prolazi i kroz rodno mjesto našeg današnjeg pjesnika Mate Blaškovića.

Nikola Šop - „Ostani, Isuse!“

I dok uskrsna radost i mir još uvijek odzvanjaju u nama, provedimo ovo blagoslovljeno vrijeme uz još jednog pjesnika, koji poput učenika moli, 'ostani s nama Gospodine'. On je pjesnik, pripovjedač, esejist, dramatik i prevodilac Nikola Šop.

Marin Sabić i Viktor Vida

U uskrsnom smo vremenu i zato vam donosimo još stihova koji govore o uskrsnome otajstvu, što nam ono donosi i kako ga, ovdje na zemlji, doživljavamo. Danas ćemo vam iznimno predstaviti dva pjesnika – starograđanina Marina Sabića i kotoranina Viktora Vidu.

Ton Smerdel - „Suton u Emausu“

U uskrsnome tjednu nastavljamo s emisijom 'Lirika križa'. Danas vas s pjesnikom Tonom Smerdelom vodimo u Emaus s nadom da ćete poput učenika prepoznati Isusa u ljudima koji vas okružuju, ali prije svega u prilikama kruha i vina u kojima nam se neprestano daruje.

Aleksa Kokić - „Uskrsno jutro“

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs! Neka vam Kristov prazan grob jača vjeru i budi nadu da Božja ljubav pronalazi rješenja za svaku ljudsku patnju i izlaz iz svake čovjekove krize, dajući tako konačni i potpuni smisao našem postojanju. U emisiji 'Lirika križa' do sada ste mogli čuti stihove koji su koji su bili nadahnuti mukom i smrću Isusa Krista, sa svetkovinom Uskrsa motivi se mijenjanju baš kao što je Krist svojim utjelovljenjem i otkupljenjem na križu promijenio naš život.

Silvije Strahimir Kranjčević - "Golgota"

Dan je žalosti i promišljanja o muci i smrti našega Gospodina Isusa Krista. Veliki petak je dan u kojem su nam Isusova muka i smrt na križu donijeli otkupljenje i spasenja te konačnu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević je možda najljepše stihove zapisao upravo o golgotskim zbivanjima, ako ne najljepše, onda sigurno najpotresnije.

Frano Alfirević - „Posljednja večera“

Na Veliki četvrtak prisjećamo se Posljednje večere, a kako ju je doživio hrvatski pjesnik Frano Alfirević možete čuti u emisiji HKR-a 'Lirika križa' i pročitati na našem portalu.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja