Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ispovjednik

U pojedinim slučajevima neće vrijediti ispovjedna tajna?

Ovih dana imali smo prilike čitati kako će Europska unija u pojedinim slučajevima ukinuti ispovjednu tajnu, odnosno sakramentalni pečat. Istražili smo može li civilna vlast bilo koje vrste odrediti da se sakramentalni pečat mora otkriti u teškim slučajevima poput zlostavljanja djeteta ili kojeg drugog kaznenog djela. Donosimo i razliku između pojmova ispovjedna tajna i sakramentalni pečat.

Sv. Leopold Mandić - slabašan, pučki, ali istinit lik Isusov

"Gledaj, to je siromašni, ponizni kapucin, boležljiv i slab, a ipak tako čudnovato siguran. Upravo osjećamo kako nas privlači i očarava. Gledaj to franjevačkim okom. Vidiš li? Možda si zadrhtao. Koga si vidio? Priznajmo otvoreno. To je slabašan, pučki, ali istinit lik Isusov. (...) A što Isus poručuje kroz proročku pojavu siromaška?", pročitajte u tekstu o. Vjenceslava Miheteca koji je promišljao o ovom svecu, poznatom ispovjedniku i promicatelju jedinstva kršćana.

Papa Franjo: Ispovijed je božanski zagrljaj koji tješi

Papa Franjo je u pokorničkom slavlju u rimskoj crkvi Santa Maria al Trionfale, kojim je u petak 17. ožujka otvorio korizmenu inicijativu molitve i pomirenja „24 sata za Gospodina“, podsjetio da je susret s Bogom preko ispovjednika „slavlje koje liječi srce i unutra ostavlja mir“ te predložio ispit savjesti za grijehe „protiv života, lošeg svjedočanstva i protiv stvorenoga“.

Sveti Leopold Bogdan Mandić- od fizičkog hendikepa do karizmatičnog ispovjednika

Vjera je bila njegov život, to je često govorio. Bio je pravednik i iz njegovih usta najčešće su izlazile riječi: “Vjeruj! Imaj vjeru!” Ta je riječ potresala savjesti i bacala svjetlo u duše. Pokretala je uspavane snage i otvarala beznadne putove onima koji su k njemu dolazili po pomoć, bilo u ispovjedi, bilo u običnom razgovoru. Želim ovdje kratko opisati dva slučaja koja su izravno pridonijela proglašenju i proslavi Leopolda Bogdana Mandića svetim." Članak Anđelka Vlaha o našem dragom svecu pročitajte u nastavku.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja