Budi dio naše mreže

Ključna riječ: cisterciti

Upoznajte cistercite – bijele monahe koji žive prema Pravilu sv. Benedikta

Molitva je prvi temelj cistercitskog monaškog života. Cisterciti se više puta na dan okupljaju u crkvi na koralno pjevanje časoslova – službe časova. Rad prvih cistercita u srednjem vijeku bio je ispunjen teškim fizičkim poslovima na polju i u šumi. Bilo je i takvih koji su se bavili pisanjem i naukom.

SVJEDOČANSTVO Moj životni put k cistercitima – od krize vjere do još snažnije želje za svjedočenjem Krista!

"Počeo sam se sve više tražiti, ali više ne u samoostvarenju vlastitim snagama, nego sam se počeo tražiti u Kristu, čitajući i meditirajući riječ Božju u Svetom pismu i u mnogim djelima koja su mi prenosila iskustva nasljedovanja Krista. I tu sam rekao 'da' svom pozivu – želim živjeti i svjedočiti samo Krista". Pročitajte snažno svjedočanstvo odgovora na Božji poziv cistercita Henricusa Damjanovića.

Zaboravljeni dobročinitelji naroda i Crkve

Blagdan je sv. Bernarda iz Clairvauxa. Taj je Božji ugodnik posebno doprinio širenju cistercita (lat. Ordo cisterciensis), reformiranog ogranka benediktinskog reda sa strogim redovničkim pravilima. Osnovao ga je Robert de Molesmes 1098. u francuskom samostanu Cîteauxu (lat. Cistercium). Cisterciti žive asketskim životom, oskudno se hrane i bave različitim zanatima. Nose bijeli habit i crni škapular. Od njih se kasnije odcjepljuju još stroži redovi: feuillanti i trapisti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja