Budi dio naše mreže

ZRNCA MUDROSTI Oplemeniti svijet ljepotom i dobrotom

Autor Stjepan Lice ističe kako je važno u starijoj dobi oplemenjivati svijet ljepotom i dobrotom, jer su one Božji govor čovjeka. U tome da čovjek uskladi svoj govor s Božjim govorom vidi ispunjenje ljudskosti. Obrazlaže kako dobre riječi imaju moć probuditi ljudsku dobrotu upozoravajući da je bolje ne govoriti ako se čovjek ne odluči za dobru riječ. Zaključuje da i onda kada čovjeku snage klonu, ljepota i dobrota uzdržavaju mu duh uspravnim i na neslućene načine djelatnim.

/ mp

Ciklus emisija “Zrnca mudrosti” svakog prvog dana u mjesecu u 7:15 sati donosi jedno od jedanaest poticajnih promišljanja namijenjenih starijim osobama, ali i svima koji će to postati. Autor je Stjepan Lice i tekstove čita sa suprugom Ružicom, a emisije su plod suradnje Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, Radio Marije i Hrvatskoga katoličkog radija.

Oplemeniti svijet ljepotom i dobrotom

Kroz život čovjek se gotovo nužno suoči i s grubošću i s ravnodušnošću i s ružnoćom. Neovisno o tome koliko je i sâm u tome sudjelovao, ili je njegov doprinos životu bio izrazito plemenit, kad zamakne u dobi, čovjek je u prilici potruditi se oko ljepote života: životu dodavati samo ono što ga oplemenjuje. Potruditi se oko toga što jednostavno ukazuje na dobre načine i dobre putove. Ljepota možda sporije prodire u čovjekov um, možda sporije pokreće njegovo djelovanje, teže očituje svoju učinkovitost. No k ljepoti i dobroti smjera sve što ljudski život čini vrijednim. Ljepota i dobrota Božji su govor čovjeku. Uskladiti svoj govor s Božjim govorom, u tome je ispunjenje ljudskosti.

Svaka je dobra riječ sjeme iz koje niče novost života. Sjeme kojim se zemlja ukorjenjuje u nebo, nebo u zemlju. Strpljivo i postojano svijet i vrijeme u kojemu živimo nenametljivo darivati dobrim riječima čudo je svakome dostupno. Čudo pred kojim toliki zastanu.

Ne odluči li se za dobru riječ, čovjeku je bolje da se ne odluči ni za kakav govor. Jer nelijepe riječi, riječi koje nisu u službi dobrote, čine teže prohodnima – pa i neprohodnima – ovaj svijet. I prije toga: ljudske duše. Bolje je da čovjek zanijemi, nego da se prepusti nelijepim riječima. Dobre riječi imaju moć probuditi ljudsku dobrotu. Ponajprije probuditi je u onome tko ih izgovara, potom i ohrabriti ju u onima kojima su upućene, do kojih dopiru.

Ljepota i dobrota sve udomaćuju u ljubavi – u Božjoj i u ljudskoj ljubavi. Poslužiti tome životno je poslanje ljudi odmaklih u životnoj dobi. I kada im snage klonu, ljepota i dobrota uzdržavaju mu duh uspravnim i na neslućene načine djelatnim.

“Zrnca mudrosti” pripadaju bogatom sadržaju koje Vijeće nudi u sklopu trogodišnjeg ciklusa obiteljskog pastorala od 2019. do 2021. posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Emisija se nadovezuje na čestitku mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, za Međunarodni dan starijih osoba 2019.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja