Budi dio naše mreže

Održavanje dobrih odnosa s rodbinom može zadati popriličnu glavobolju, ovisno o tome živite li zajedno ili odvojeno. Ako vam je teško naći zajednički jezik s punicom ili svekrvom, sveta Monika može vas štošta naučiti o kompliciranim obiteljskim odnosima.

/ vž

Je li iza vas napeto obiteljsko okupljanje i obuzima vas takav bijes da biste nekome najradije iščupali kosu? Ponekad se čak i darivanje bubrega potpunom neznancu čini mnogo lakšim od nastavka razgovora s bliskim rođakom, piše Aleteia. Istina, on je možda prilično dobra osoba, ali vi se jednostavno često ne slažete s njim. A ako je ono oko čega se ne slažete vjera koja vam je važna, to samo može još više rasplamsati svađu. Pa što učiniti?

“Bože, pokaži mi kako se voli…

Suprug svete Monike i njena svekrva, koja nije bila kršćnka, u više navrata pokazivali su svoj vatreni temperament i nezadovoljstvo kršćanskim načinom života. Uz to, svekrva je živjela s njima izazivajući tenzije na sve strane. Život svete Monike daje nam određeni uvid u to kako s milošću i strpljivošću ploviti kroz složene obiteljske odnose. Monikina molitva pomogla je obraćenju supruga na kraju njegova života, kao i njezine svekrve i sina, budućeg svetog Augustina. Ako je jedina molitva koju možete moliti: “Molim te, Bože, pomozi im da te pronađu”, onda je ovo dobar početak. Ali pokušajte ići dalje i molite: “Bože, pokaži mi kako se voli…(ime rođaka).” Zamolite za milost kako biste s tom osobom znali razgovarati s ljubavlju. Ako vas je ova osoba povrijedila u prošlosti, također molite za milost da joj možete oprostiti.

Potražite savjet od onih kojima vjerujete

Monika je pitala razne svećenike za savjet o svojoj obitelji. Njihovi savjeti i uvjerenja ulijevali su joj nadu i pomagali joj da ustraje. Ako u blizini možete pronaći svećenika ili redovnicu, zamolite za razgovor s njim ili s njom. Ako poznajete nekoga od koga želite čuti savjet, ali živite daleko, pitajte ga ima li vremena za telefonski razgovor. Imajte na umu da zaista tražite koristan savjet, a ne suosjećanje ili način da ogovarate svoju rodbinu.

Iako je teško, u odnos morate ulagati

Ovaj je korak, naravno, najteže izvesti. Svetu Moniku jednom su toliko razljutila uvjerenja njenog sina da je namjeravala zauvijek prekinuti kontakt s njim. Ipak, predomislila se i ostali su u kontaktu. I do svoje smrti živjela je sa suprugom i svekrvom. Održavanje dobrih odnosa s obitelji može vam zadati popriličnu glavobolju, ovisno o tome koliko daleko živite. To može značiti nekoliko telefonskih poziva ili osobno druženje, dok biste, naravno, radije radili sve ostalo. No bez obzira na sve, potreban je određeni napor kako bi odnos ostao živahan. I nadati se da će molitva i ustrajnost uroditi plodom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja