Budi dio naše mreže

Svaki drugi roditelj odluku o izboru srednje škole prepušta svom djetetu

Bez sumnje, odabir srednje škole jedna je od najvažnijih, a samim time i najstresnijih odluka u životu svakog učenika. Srednjoškolsko obrazovanje često određuje smjer kojim ćemo krenuti dalje u životu, a velik broj osmaša nakon završetka osnovne škole još uvijek nije u potpunosti sigurno čime se žele baviti do kraja života, stoga odluku o izboru srednje škole nerijetko preuzimaju njihovi roditelji.

/ ks

Kako bi istražili u kojoj mjeri učenici odluku o odabiru srednje škole donose samostalno, odnosno koliki utjecaj pritom imaju njihovi roditelji, EduCentar je proveo anketu „U kojem smjeru bi roditelji potakli svoju djecu da se školuju?”. Odazvalo se preko 300 ispitanika koji su s podijelili svoja razmišljanja o poticanju djece na odabir budućeg školovanja.

Većina ispitanika (njih 54%) tvrdi kako dijete ne bi poticali u određenom smjeru, već bi odluku o odabiru srednje škole prepustili svojem školarcu.

S druge strane, upis neke od srednjih škola iz područja STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) djeci bi preporučilo 21% ispitanika.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu rada i manjak radnika proizašlih iz zanatskih i strukovnih škola, ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske nedavno je pokrenulo kampanju “Gdje su ruke ima i struke” kojom se učenike potiče na upis strukovnih škola.

Kampanju su zasigurno vidjeli i ispitanici pa ne čudi podatak prema kojem bi 11% njih svojem djetetu savjetovalo upis u neku od obrtničkih srednjih škola.

Srednjoškolsko obrazovanje za zanimanja iz područja zdravstva i skrbi svojem djetetu bi preporučilo 8% ispitanika, dok njih 6% smatra kako srednje škole koje učenike pripremaju za rad u društvenim znanostima predstavljaju pravi izbor za budućnost njihove djece.

Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni, napominju iz EduCentra.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja