Budi dio naše mreže

JEDVA ČEKAM! Zbog ovih riječi propuštamo mnoge trenutke odrastanja naše djece

"Jedva čekam da naše dijete prespava cijelu noć. Jedva čekam da prohoda. Jedva čekam da moja kći počne ići u školu. Jedva čekam da moj sin završi srednju školu. Jedva čekam..." Izgovarate li i vi ovu karakterističnu, istrošenu frazu?

/ vž

Fraza „jedva čekam“ odmah nas lansira u vrijeme koje još ne možemo živjeti, a o kojem već sanjamo, piše Aleteia. Ova, inače dobronamjerna rečenica, spriječava nas da uživamo u ljepoti sadašnjeg trenutka. Ustvari, znači da žalimo za onim što trenutno imamo. Da smo svjesniji ove dvije riječi, svoju bismo djecu svakodnevno doživljavali još intenzivnije.

Pokušajmo uživati ​​u svakom trenutku odrastanja naše djece koje je jedinstveno i koje će vrlo brzo proći. Ako odlučimo biti prisutni ovdje i sada, imamo priliku iskusiti ljepotu takvog trenutka, ali to od nas zahtijeva i određenu žrtvu. Ta želja da u teškoćama svakodnevnog života vidimo dobro i lijepo zahtijeva od nas otvoreno srce, stav majke koja je odlučila prihvatiti sve što joj se daje u životu. Zanimljivo je da se ista situacija, isti trenutak u životu, pozitivna perspektiva mogu u potpunosti promijeniti, a taj trenutak može postati izvor čuđenja. Primjerice: Koje čudo, ovaj mališan koji nas steže u zagrljaj, čak i usred noći! Ili: Kakva je radost gledati ga dok dodiruje sve otkrivajući svijet!

Prestanimo sanjariti i počnimo na događaje gledati s pozitivnim izgledima

Uzmimo si vremena jer svaki je trenutak jedinstven i uskoro će proći, a svako razdoblje u životu – naše vlastito i naše djece – treba otkriti u svem bogatstvu. Pokušajmo uživati u svakom trenutku. Takav pristup izuzetno je umirujući za dijete koje još ne zna zamisliti budućnost. Fraza: “jedva čekam” nije posve nevažna. Ako je prečesto izgovaramo, naše dijete može dobiti osjećaj da nije osoba kojoj smo se nadali jer stalno sanjamo o nečem drugom. Ove dvije riječi pomalo slabe vezu povjerenja između roditelja i djeteta, a u djetetu izazivaju zabrinutost da nije ono što roditelji žele. Stoga, uzmimo vremena da se divimo svojoj djeci, ne samo kad nas zabavljaju, već zato što su takva kakva jesu. U prvim godinama djetetovog života naučimo se savladavati i nastojimo se diviti njihovim dobrim osobinama, a ne samo komentirati njihove pogreške.

Prestanimo sanjariti i počnimo na događaje gledati s pozitivnim izgledima. Tada će se u našem domu nastaniti radost jer život naše djece je prekrasan! Da ga ne bismo pokvarili, razmislimo o buđenju i izoštravanju svijesti naše djece pojašnavajući im da nije svaka želja dobra želja, da ćemo biti sretni samo onda kad odaberemo dobro i postignemo ga.

Ključne riječi:
izlizina fraza jedva čekam

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja