Budi dio naše mreže

Najavljujemo veliki projekt Hrvatske katoličke mreže: radio-drame koje su gotovo u cijelosti ostvarili sami djelatnici, a u programu Hrvatskoga katoličkog radija emitirat će se od Nove godine, 1. siječnja do 25. lipnja 2023., nedjeljom u 15:30. Ovo je prvi put da HKR emitira radio-drame, a riječ je o dramskom serijalu nazvanom prema jednoj drami „Budi sol zemlje”. Čini ga 25 drama od kojih je 18 napisala Vesna Živko, a preostalih sedam potpisuju Ivona Raguž, Ivana Krencer, Tihana Semijalac i Branimir Gubić. Teme drama su raznolike, a zajednička crta im je humor, katkad protkan satirom.

/ tg

“Ponosan sam što je ovaj veliki projekt radio-drama nastao na inicijativu naših djelatnika. U dramskom serijalu do izražaja dolaze različiti, poneki i dosad skriveni talenti, od kreativnosti, glume, duhovitosti, do umjetničkog stvaralaštva”, istaknuo je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ovo prvi put da HKR emitira radio-drame, a koje su ujedno i autorske.

“Vjerujem da će dramski serijal ‘Budi sol zemlje’ oduševiti naše slušatelje i da će slušajući uroniti u svijet mašte i zajedništva u kakvom su ga i stvarali naši djelatnici. Svima nam je ponekad potreban kratak odmak od svakodnevice i povratak u ono lijepo ozračje u kojem smo uživali kad smo bili djeca”, rekao je glavni urednik HKR-a.

Većinu radio-drama je napisala i režirala Vesna Živko koja je svoje bogato radijsko iskustvo povezala s davnom ljubavlju prema pisanju i novootkrivenom – režijom. Dramski serijal “Budi sol zemlje” nastao je na temelju priča koje je dugogodišnja urednica i voditeljica mozaičnih emisija Idi za srcem i Kako dopodne tako popodne pisala u katoličkom časopisu za mlade Pogled.

Kako je sve počelo?

“Moja prijateljica Ivana Krencer, koja je ranije pisala radio-drame za dramski program Hrvatskog radija, pitala me postoji li mogućnost da nešto slično radi za HKR. U tom trenutku to nije bilo izvedivo, ali dobila sam ideju kako iskoristiti priče iz Pogleda”, rekla je Vesna Živko. Dramatizirala je jednu priču, napravila pilot emisiju koja je oduševila glavnog urednika i tako je sve krenulo.

“Na početku s poteškoćama, naravno, jer trebalo je krenuti ni od čega. Najveći mi je problem bio kako u kolegama prepoznati talentirane glumce. Znala sam da je Tihana glumila u ‘Žar ptici’, Diana u ZKM-u, no nisam znala što mogu očekivati od ostalih… Međutim, do njih me dovela intuicija, odnosno Božja providnost, tako da se začas sve posložilo”, rekla je Vesna Živko.

Vrlo brzo su se oko ovog projekta okupili najkreativniji ljudi s radija, predvođeni audio-producentom Adrianom Vinkovićem Rangelom, dugogodišnjim glazbenim urednikom na HKR-u te autorom brojnih špica i pozadinske glazbe za dokumentarne filmove koji je suhoparnim tekstovima udahnuo novi život. “Čudesno je koliko je talentiranih kolega među nama. Moram posebno izdvojiti glumu radijskih voditelja Tihane Semijalac, Diane Tikvić i Branimira Gubića, a novinar IKA-e Filip Vrbanić i tonski realizator Ante Tomić pravo su otkriće. Iako, nije u redu nikoga izdvajati jer, doista, svi su genijalni glumci”, kaže autorica većine HKR-ovih radio-drama.

Gotovo svi urednici, novinari, tonski snimatelji i tehničari nenadano su se našli u ulogama glumaca savršeno ih odigravši. To su: Katarina Varenica, Slavko Nedić, Tanja Maleš, Lana Popovčić, Ante Novak, Ante Peran, Mislava Bišćan, Eva Leš, Vlatko Ojvan i njegova supruga Daniela Dujmović Ojvan, Filip Ećimović, Valentina Matanović, Lovro Knežević, Snješka Kirinić Grubić i Ivica Zadro. Glumili su također i nekadašnji kolege Ivana Foretić, Ivica Blažević, Zvonimir Ancić i Tomislav Šovagović, a velik doprinos dali su devetogodišnja Gita Semijalac, šestogodišnji Bartol Spindler, osmogodišnji Fran Vinković Rangel i petogodišnja Marcela Vinković Rangel. Uloga naratora pripala je Vesni Živko i Domagoju Pejiću. Većinu drama snimio je Martin Justin te Eva Leš i Ante Tomić.

“Iznenađujuće je kako su se pojedinci pokazali talentiraniji od akademski školovanih glumaca, neki i kao izvrsni imitatori, tako da smo se na snimanjima ponekad smijali do suza”, ističe Vesna Živko. “Da, baš smo se dobro zabavljali. Eto, i to se može dok čovjek radi svoj posao. Stoga sam vrlo zahvalna glavnom uredniku Siniši Kovačiću koji je prepoznao trajnu vrijednost ovog projekta i izišao mi u susret oko svih ideja i zahtjeva. Naravno, i on je imao svoju malu, ali zapaženu ulogu”, rekla je Živko.

Radio-drame će se u programu HKR-a emitirati svake nedjelje u 15:30 od 1. siječnja do 25. lipnja, a reprizirat će se ponedjeljkom u 13:15.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja