Budi dio naše mreže

Zaklada Dominik Savio: mladima pomažemo financijski i duhovno

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote", koju je uredila i vodila Snježana Kirinić Grubić, u utorak, 20. listopada gostovala je upraviteljica Zaklade sv. Dominik Savio Branka Škugor Vlahović, a telefonom se u emisiju uključila stipendistica Zaklade Ema Đurković.

/ im

Snježana Kirnić Grubić i Branka Škugor Vlahović

Mi smo mlada zaklada, ali ja bih rekla da smo prvi impuls s neba dobili u adventu 2016. godine, dok je zaklada službeno registrirana u proljeće 2018. Ovo je treća godina djelovanja zaklade. Ideja je nastala nakon jednog hodočašća talijanskim svecima i posjeta svetištima sv. Ivana Bosca i Dominika Savija. Nakon tog hodočašća uslijedila je spomenuta inicijativa u adventu, a neposredno nakon toga i osnivanje Zaklade. Sve je krenulo kada smo odlučili pomoći jednom mladiću Tinu iz Vukovara koji je odlučio napraviti zaokret u svome životu i završiti školovanje, ali kako je bio bez obitelji i bez ikakve potpore nije mogao. Mi smo u kratkom vremenu uspjeli prikupiti taj novac, ali primijetili smo da ga je više od prikupljenog novca dotaknula ljubav potpuno nepoznatih ljudi. I zapravo to je bila glavna ideja za osnivanje Zaklade “, rekla je upraviteljica Zaklade Branka Škugor Vlahović.

Naša sugovornica je istaknula kako Zaklada sv. Dominik Savio nema za cilj samo pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć.

Živimo danas u vremenu koje je izrazito izazovno posebno za mlade naraštaje. Mladi žive u virtualnom svijetu gdje baš nemaju osjećaj za bližnjega. Utjecaj medija i brzog načina života odvodi ih na potpuno drugu stranu. Dominik Savio mladi je svetac koji je iznimni uzor mladima u svojoj poslušnosti, dobroti, radosti. Sve je to potrebno današnjim mladima, posebno krepost radosti. I zato smo izabrali baš sv. Dominika Savija za zaštitnika Zaklade”, istaknula je Škugor Vlahović.

Objasnila je kako Zaklada pomaže srednjoškolcima i studentima koji dolaze iz višečlanih obitelji kojima obitelj ne može ponuditi onoliko koliko bi htjela, koji nemaju jednog roditeljima ili izlaze iz udomiteljskih domova te nemaju financijsku mogućnost za školovanje. “Posebno smo osjetljivi na rubne dijelove Hrvatske, Slavoniju i Dalmatinsku zagoru, otkud dolazi većina naših stipendista”, rekla je HKR-ova sugovornica.

Od samog začetka Zakladu vodi Gospodinova ruka

Mi se nudimo kao jedna druga obitelj djeci, ali i obiteljima. Zapravo od samog začetka Zakladu vodi Gospodinova ruka. Imamo relativno ograničena sredstva, vrlo teško je motivirati ljude da uplate sredstva, stoga jedna takva inicijativa u današnje vrijeme je hvale vrijedna”, rekla je Škugor Vlahović.

Stipendija Zaklade mi prvo znači financijsku pomoć koja će mi dobro doći pri studiranju, ali s druge strane Zaklada za mene ima značenje druge obitelji koja pruža pomoć ne samo u financijskom smislu, nego i na duhovnoj i socijalnoj razini. Upoznali su nas sa svecem Dominikom Savijom. Pokazuju nam odličan uzor i pokazuju nam da i danas postoji dobro u ovome svijetu. Zahvalna sam što sam dio ove zajednice. Osvijestili su mi koliko je važno pomoći ljudima u potrebi “, rekla je studentica Ema Đurković.

Najbolje svojim životom možemo pronositi ideje koje želimo da drugi žive

Branka Škugor Vlahović rekla je: “Djeca imaju dovoljno povjerenja da nam se obrate, da od nas zatraže razgovor, savjet, molitvu, prisutnost i da nas obraduju svojim dobrim rezultatima. Zajedno s njima radujemo se svim dobrobitima i uspjesima koje prolaze. Najbolje svojim životom možemo pronositi ideje koje želimo da drugi žive. Djeci širimo radost i svojim primjerom im pokazujemo da nam ništa nije teško za njih učiniti. Don Bosco je rekao da je jedan od glavnih sastojaka za svetost upravo radost i to im pokušavamo prenijeti.”

Uvijek gdje je ljubav prisutna tu je prisutan i sam Bog.

Podupiratelji Zaklade su prije svega naši prijatelji, poznanici, ali i ljudi dobre volje. Nisu potrebne velike svote, dovoljno je pedeset do sto kuna mjesečno trajnim nalogom osigurati da jedno dijete ima dvomjesečnu stipendiju i nama je to vrlo dragocjeno. Imamo i daljnje planove u Zakladi. Cilj nam je imati kuću kako bi djeci omogućili stan, ali i nama prostor za održavanje redovitih susreta. Plan nam je i tiskanje slikovnice o sv. Dominiku Saviju i izdavanje male knjižice o Karlu Acutisu te pokretanje molitvene zajednice Družbice Bezgrješne. Na taj način bi omogućili jednu duhovnu povezanost stipendista, podupiratelja Zaklade, molitelja i obitelji stipendista. Citirala bih Majku Tereziju da možda nismo pozvani činiti velike stvari, ali možemo činiti male stvari s puno ljubavi. Uvijek gdje je ljubav prisutna tu je prisutan i sam Bog. Kad smo u kontaktu s našim Stvoriteljem koji sve ovo vodi i kojemu sve pripada onda čovjek zaista može osjećati jedno veliko ispunjenje”, zaključila je upraviteljica Zaklade Branka Škugor Vlahović.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja