Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovI dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u ponedjeljak, 7. lipnja gostovala je umirovljena pedagoginja i publicistkinja Mara Čović.

/ mp

Mara Čović svoj je životni vijek provela kao pedagoginja u Županji te je radila više od 40 godina u odgojno-obrazovnom sustavu. Objavila je dosad tri knjige “Odgajanje je i radost”, “Odgoj u obitelji” i “Pobijedimo strah zajedno”. Aktivna je u “Centru za mir” i ženskoj udruzi “Žir” u kojoj već 18 godina pomaže ženama koje trpe nasilje te je prije devet godina proglašena “Dobrotvorkom godine”.

“Knjigu ‘Pobijedimo strah zajedno’ pisala sam razmišljajući kako pomoći svojim unucima u vremenu prve faze pandemije koronavirusa kad smo bili razdvojeni. Bila sam u Županji, a oni u Zagrebu. Naime, prije kako god bi se sreli u večernjim satima pričala bi im priče. Sad to više nije bilo moguće. Stariji unuk je onda rekao: ‘Bako napiši priču pa mami pošalji.’ I tako je i bilo. Njihova mama im je čitala te priče. Potom je moja draga prijateljica nastavnica hrvatskog jezika rekla je da to uokvirim u knjigu. Uistinu je to bio veliki izazov.”

Kako je rekla naša sugovornica, pitanje je bilo tko će joj ilustrirati knjigu. Budući da njezina kćerka Anica radi kao teta u vrtiću, predložila joj je da unuci Filip i Karlo nacrtaju crteže, a koji su joj te crteže i poslali.

“Ova knjiga mi je inspiracija da pišem nove priče, a sad sam već napisala nekoliko priča o ženama. Puno radim s ljudima i djecom te sam primijetila kako ponašanje odraslih djeluje na emocije djece, osobito sad u vrijeme pandemije koronavirusa. Pitam se što će biti s tom djecom kad odrastu.”

Čović je istaknula da je ključni problem sve djece jer se pitaju što očekuju njihovi roditelji i profesori.

“Djeca se pitaju što će se dogoditi ako ne ispune očekivanja svojih roditelja i nastavnika. Uvijek sam napominjala kako je važnu imati samo jednu aktivnost izvan škole i u školi, ali roditelji su veoma ambiciozni i uvijek žele više. Djeci smo usadili vrijednosti koje nisu vrijednosti, a pravo je pitanje kako biti svoj.”

Prema riječima Mare Čović, važno je da roditelji djeci kažu: “Ti si moje dijete i ja te volim bez obzira na uspjeh”.

“Naime, uspjeh ovisi o tisući i jednoj stvari, a ne samo o radu i nastavniku. Puno je tu faktora da bi dijete uspjelo. Ne smijemo zaboraviti djeci poručiti da ih volimo bez obzira na koliko su uspješna. Ona moraju znati da ćemo im uvijek pomoći. To je najvažnije.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja