Budi dio naše mreže

Srce je udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima, koja za cilj ima ostvarivanje punog potencijala svake osobe za ravnopravan život u zajednici. U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Željke Šemper, u srijedu 26. siječnja gostovala je predsjednica Udruge Đurđa Penava i magistra socijalne politike i voditeljica projekta 'Okruženje za samoostvarenje” Marija Dugac.

/ mb

Predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava kazala je da se 2004. rodila ideja da je potrebno okupiti roditelje djece s teškoćama u Sv. Ivanu Zelini, a najvažniji most u okupljanju i spajanju je bio Caritas. „U Caritasu su bila prva naša druženja, a svatko je imao neki svoj interes. Upornošću i voljom s vremenom se okupilo još roditelja. Kada smo 2005. formalno osnovali udrugu imali smo četrnaest članova. Od početka nas je pratio veliki entuzijazam da ostvarimo ciljeve koje smo si zacrtali, naš primarni cilj bio je da osiguramo kvalitetu života svojoj djeci, da njima u zajednici bude bolje i da oni postanu vidljivi sa svojim potencijalima”, kazala je predsjednica udruge.

Nakon šesnaest godina u tome su uspjeli zahvaljujući entuzijazmu svih roditelja. U samom početku udruga je sav svoj rad temeljila na volonterstvu – odgajatelja i studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, na čemu su im bila neizmjerno zahvalni. Ti počeci su bili jako važni jer su otvorili neke nove vidike. Lokalna zajednica je prepoznala rad udruge, 2008. godine Grad Zelina je darovao zemljište i 2010. je započela gradnja vlastitog prostora u koji su uselili 2012. godine. Različitim humanitarnim akcijama i donacijama građana, privrednih subjekata, grada i županije i s puno volonterskog rada uspjeli su realizirati da dobiju svoj prostor. Od 2012. još su se kao udruga razvili i sada imaju 33 zaposlena. Veliki dio djelatnika u udruzi bavi se uslugama osobne asistencije, obavlja posao u obiteljima, ali udruga u svojem prostoru pruža i široku lepezu socijalnih usluga.

Udruga Srce trenutno ima 260 članova, među njima 160 aktivnih korisnika s kojim se borimo svakoga dana da opstanemo. Da nemamo stručni kadar mi bi i dalje bili samo jedna udruga za okupljanje i ne bi mogli iznjedriti tolike nove i inovativne projekte, kazala je predsjednica udruge Đurđa Penava.

Magistra socijalne politike i voditeljica projekta ‘Okruženje za samoostvarenje” Marija Dugac magistrirala je socijalnu politiku na studijskom centru socijalnog rada. S vremenom je udruga osmislila i strateške ciljeve. Prvi strateški cilj udruge je zagovaranje i zaštita prava, osobno usmjerena podrška i socijalne usluge za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom i njihove obitelji uz suradnju i partnerstva. Drugi cilj je doprinos zapošljavanju osoba s invaliditetom, treći strateški pravac je pružanja osobno usmjerenih socijalnih usluga djeci s teškoćama, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Četvrti strateški pravac je rad u zajednici.

Osnovali smo i volonterski centar, kazala je Marija Dugac, te istaknula da je lokalna zajednica od početka prihvatila rad udruge, od prvoga dana imamo vrlo uspješne humanitarne akcija i manifestacije, lokalna zajednica je senzibilizirana za udruga i možemo reći da smo uspjeli u povezivanju.

Europski fond za regionalni razvoj raspisao je natječaj i mi smo uspješno aplicirali projekt ‘Okruženje za samoostvarenje” kojim će se izgraditi zgrada za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom, kazala je predsjednica udruge Đurđa Penava. Projekt je financijski zahtjevan, a zahtjevan je i zbog roditelja starije životne dobi koji su od prvih dana u udruzi. „Projekt je višestruko kompleksan jer želimo da se naša djeca u svojoj zajednici osjećaju kao da su u svojoj kući i da su im dostupne sve usluge. Cilj je da se rasterete obitelji i da se osobama s invaliditetom da njihov potpuni integritet i življenje svojih prava i mogućnosti”, ističe predsjednica najavljujući novi, veliki projekt udruge Srce.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja