Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Snježane Kirinić Grubić u četvrtak, 4. veljače, gostovao je osnivač i predsjednik udruge Savao Zvonko Jambrešić i volonterka Dorija Prekratić.

/ mp

Snježana Kirinić Grubić, Zvonko Jambrešić i Dorija Prekratić

Kako je došao na ideju o osnivanju udruge Savao, Zvonko Jambrešić otkrio je kako je dugo godina razmišljao o odlasku u Afriku i u misije, ali budući da je dugo godina bio bolestan i invalid, javila mu se želja da ipak na neki način pomaže beskućnicima.

“2017. sam zajedno s Misionarkama ljubavi osnovao udrugu Savao. Htjeli smo se biti udruga Sv. Petar i Pavao, ali već se netko zvao tako pa smo okrećući stranice Svetog pisma došli do stranica o Savlovu obraćenja pa nam je to bio jasan znak da se nazovemo udruga Savao.”

Volonterka udruge Savao Dorija Prekratić, po zanimanju arhitektica, priključila se radu ove udruge 2018. godine.

“Kad sam bila na trećoj godine ‘3d formacije’ SKAC Palme, riječ je o trogodišnjem programu za formaciju mladih kada se dolazi do toga da treba izaći u društvo, dobila sam poticaj da pomažem beskućnicima. Oduvijek sam imala osjećaj da bih na neki način pomagala upravo njima, ali ta me formacija dodatno potaknula na angažman.”

Govoreći o svojoj ulozi predsjednika udruge, Jambrešić je naglasio kako su ga zapali svi poslovi – od slaganja sendviča do vođenja papira.

“Moram naglasiti kako su Misionarke ljubavi suosnivateljice udruge jer mi je njihov rad veliko nadahnuće i pomoć. Želio sam biti blizu ranjivim skupinama na margini, uz to što ih nahranimo, želja mi je biti da smo im blizu kao ljudi.”

Dorija Prekratić istaknula je kako i ona slaže sendviče, ali sudjeluje i u razgovoru s beskućnicima.

“S vremenom je od podjele kave i čaja došlo do prijateljevanja. S vremenom je došlo do mog većeg angažmana oko donacije i koordinacije. Svaki utorak i petak imamo tim koji dijeli sendviče i pakete beskućnicima na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu.”

Snježana Kirinić Grubić, Zvonko Jambrešić i Dorija Prekratić

Prema riječima naše sugovornice, udruga Savao danas broji više od 50 volontera.

“Sretni smo što ima puno mladih volontera. Nedavno su s nama dijelili hranu beskućnicima i mladi iz srednje škole, a dolaze i ljudi različitih profesija te svećenici, redovnici i redovnice.”

Svaki utorak i petak na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu u 20 sati udruga Savao već tri godine dijeli hranu.

“Uz sendvič i paket koji se sastoji od soka i voća, odvojimo vrijeme i razgovor s beskućnicima. Broj korisnika je prilično velik, moramo pripremiti 250-300 sendviča, a izvor financiranja su donacije”, istaknula je volonterka Dorija.

Zvonko Jambrešić poručio je kako su beskućnici jako zahvalni na svim darovima i pomoći.

“Jako me ispunjava taj rad i radujem se što uz Krista mogu biti uz čovjeka. Posebno me raduje kada oni koji nisu vjernici traže ispovijed i kako moliti krunicu. Meni je to posebna milost i čast. Srce mi je ispunjeno zbog toga.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja