Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić, u četvrtak 13. svibnja, gostovao je Krešimir Jegić iz udruge Prisutnosti.

/ mp

Snježana Grubić Kirinić i Krešimir Jegić

Prema riječima Krešimira Jengića, udruga Prisutnost građanska je udruga koja se bavi pružanjem pomoći starijim osobama i osobama s invaliditetom putem telefona i socijalnog uređaja. Kako je objasnio, putem socijalnog uređaja i telefona osigurava se pomoć i asistencija svima kojima je potrebna.

“Udruga Prisutnost nastala je 1995. godine koju su osnovali s. Antonietta Maria Petrosino i p. Stjepan Kušan SI. Oni su kao voditelji Isusovačkog prognaničkog centra i Zaklade Recobot prvenstveno brinuli o smještaju i skrbi za prognanike i izbjeglice, ali nisu mogli zatvoriti oči pred problemom zbrinjavanja i pomoći osobama koje žive same, a to su najčešće osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Zajedno su odlučili osnovati udrugu Prisutnost i kao glavni program Udruge istaknuti 24-satnu pomoć putem dojavnoga centra i socijalnih alarmnih uređaja. Takvi centri duže vremena rade i pomažu po većim gradovima diljem svijeta, a naš centar postavljen je na iskustvu talijanskih i njemačkih centara.”

Naš sugovornik naglasio je kako je skupina entuzijasta podržala ideju p. Kušana i s. Antoniette te su osnovali udrugu Prisutnost i počeli s traženjem, prikupljanjem kako tehničkih rješenja tako i drugih iskustava o tome kako stvoriti dobar i održiv dojavni centar. Nadodao je kako je 1999. godine 24-satni centar počeo s radom i kontinuirano radi do danas.

“Osnovna djelatnost Udruge je organiziranje pomoći starijim i invalidnim osobama putem telefona i socijalnog uređaja. Svojim članovima, starijim i invalidnim osobama, priključujemo u njihovom stanu socijalni uređaj (aparat poput telefona), a u dojavnom centru osiguravamo 24-satno dežurstvo. Operater prima alarm kojeg preko daljinske tipke upućuje korisnik ako se nalazi u nezgodi, a sam si ne može pozvati pomoć. Daljinsku tipku korisnici nose na ruci kao sat ili kao lančić oko vrata.

Korisnici socijalnih uređaja su starije, invalidne i teže pokretne osobe koje žive same, a kroz dobrovoljno članstvo prihvaćaju prava i obveze koje proizlaze iz Statuta udruge ‘Prisutnost’. Svi kojima bi socijalni uređaj bio od koristi, imaju telefonski priključak, a žele ključ svog stana dati nekoj bliskoj osobi iz susjedstva ili im rođaci i prijatelji stanuju u blizini, mogu postati članovi udruge ‘Prisutnost’ i koristiti socijalni uređaj koji ostaje u vlasništvu Udruge, a član/korisnik plaća mjesečnu članarinu, koja iznosi 5% osnovne tj. početne mirovine. Ovisno o socijalnom statusu člana/korisnika članarina može biti i manja.”

Jengić je naglasio kako imaju 130 korisnika, odnosno oni imaju njihove aparate.

“Na mjesečnoj bazi imamo provjeru socijalnih alarmnih uređaja. To je ujedno i prilika da razgovaramo s našim korisnicama. Neke zovemo i češće, svaka dva tjedna, ali to je prema dogovoru”, poručio je.

Potencijalni korisnici koje zanima taj uređaj mogu kontaktirati udrugu Prisutnost putem telefona: 01/234 6126, mobitela: 095/234 6126, maila: prisutnost@ffdi.hr, te putem  internetske stranice.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja