Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u ponedjeljak, 26. travnja, gostovala je doc. dr. sc. Tanja Baran, urednica Radio Sljemena i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "dr. Stjepan Kranjčić".

/ mp

Katarina Varenica i Tanja Baran

Prema riječima Tanje Baran, Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “dr. Stjepan Kranjčić” je udruga koja se primarno bavi promicanjem kršćanske kulture i to na nacionalnoj razini.

“Početak rada udruge bio je prije 14 godina, a fokusirani smo na župnika na glasu svetosti. O župniku iz Križevaca dr. Stjepanu Kranjčiću nije se ništa govorilo 40 godina nakon njegove smrti pa smo odlučili da se glasna tišina treba prekinuti. Kroz bure i oluje došli smo do udruge. Tako smo onda organizirali znanstveni skup posvećen dr. Kranjčiću, pa smo objavili zbornik znanstvenih radova, objavili smo i njegov doktorat, a potom i 70-ak svjedočanstva posvećenih svetosti života dr. Kranjčića. Uistinu je život dr. Stjepana Kranjčića neistražen rudnik. Ne ide lako, ima otpora, ali svugdje ima neprilika”, nadodala je Baran.

Kako je rekla naša sugovornica, Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “dr. Stjepan Kranjčić” organizira i Dane hrvatskih svetaca i blaženika koji traju četiri dana, a isprepleteni su raznim kulturnim događanjima i misama.

“Trenutno pripremamo 13. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’. Natječaj za književne radove bit će raspisan 15. svibnja i trajat će do 15. kolovoza, a održat će se prve subote u prosincu. Susret hrvatskoga dječjega duhovnog stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’ održava se tijekom školske godine.

Za prvi ‘književni Kranjčić’ smo se bojali da neće biti puno prijava, a već druge godine je bio veliki odaziv, a za treći natječaj je bila hiperprodukcija radova. Nastavnici motiviraju djecu da se jave na ‘dječji Kranjčić’ koji je upravo nedavno završen. Beskrajno smo zahvalni na svim radovima”, istaknula je Tanja Baran.

Katarina Varenica i Tanja Baran

Govoreći o svom znanstvenom i vjerskom angažmanu, Baran je naglasila kako joj motiv nije materijalne naravi već sve se odvija snagom Duha Svetoga.

“Nisam imala u planu baviti se svecima i književnošću. Od malena sam bila aktivna u Crkvi, ali ta se aktivnost zaustavila dolaskom kćeri Ane. Živjeli smo u malom stanu pa nisu mogle doći pomoći bake. Bilo mi je to teško prihvatiti. Kad ja Ana imala 3,4 godine, došlo se na ideju za organiziranjem udruge posvećene Stjepanu Kranjčiću u Križevcima, pa Ana nije trpjela jer je bila na čuvanju kod bake. Vrijednost rada u udruzi je neupitna. A  koji je Božji plan tek ćemo vidjeti.”

Tanja Baran nedavno je i postala docentica na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

“Moj znanstveni rad proistekao je iz lokal patriotizma. Studirala sam kroatistiku te sam svoj znanstveni rad posvetila usmenoj predaji mjesta iz kojeg dolazim. Križevci su neistraženi kraj. S vremenom se skupilo radova da postanem docentica, a trenutno na studiju komunikologije predajem govorništvo.

A radio je medij bez kojega ne mogu. Sad sam već pet godina urednica Radio Sljemena. Sve je započelo na četvrtoj godini fakulteta, upravo na Radio Sljemenu. Prošla sam razne zadatke kao novinarka, urednica i komentatorica. I danas volim raditi emisije i držati diktafon u ruci”, poručila je urednica Radio Sljemena i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “dr. Stjepan Kranjčić” doc. dr. sc. Tanja Baran.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja