Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice s. Karoline Miljak u četvrtak, 10. lipnja gostovali su mladi Romi iz Romske organizacije mladih: Severina Lajtman i Siniša Musić.

/ dz

Severina Lajtman talentirana je mlada osoba. Glumu predstavi “Pogledaj me”, a kako je došlo do otkrića njezinog talenta i potencijala otkrila je u nastavku.

“Škola mi je u Gundulićevoj. Privatno umjetnička gimnazaija. Moram reći da se dogodio veliki preokret što se tiče znanja koje sam stekla u osnovnoj školi. Mogu reći da sam dobila više znanja u srednjoj školi nego ikada prije. Zaista sam sretna zbog toga jer znanja i edukacija nam uvijek treba. To je jedini izlaz iz svega. Nakon srednje škole htjela bih upisati Akademiju dramske umjetnosti. To je teško, ali nadam se da ću uz doar trud uspjeti u tome. Prije sam željela biti slastičarska i to doista volim, ali kada sam doživjela da sam primijećena i kada sam se be otkrivala shvatila sam da mogu više i bolje i pronašla sam se u  umjetnosti koja me ispunjava. Moji roditelji su vrlo ponosni i sretni na mene i moj uspjeh. Aktivna sam i u romskoj organizaciji Hrvatske unutar koje sam i voditeljica odjela za kulturu. U toj organizaciji provodimo projekte. Drago mi je i velika mi je čast što sam unutar te organizacije.  Glumim u predsatavi “Pogledaj me” koja govori o diskriminaciji općenito prema svim manjinama. Jest da se nešto više temelji na diskriminaciji romske populacije. Ja sam netko tko želi biti glumica i raditi za romsku zajednicu. Imala sam mentore koji su utjecali na moj život. Imala sam veliku sreću što me itko i primijetio i što sam se istaknula. Smatram da se takva praksa treba nastaviti jer se tako djetetu daje nada i motivacija. Kada te netko primijeti, onda vidiš da vrijediš. Ta se spoznaja probudila u meni. To da ću postići nešto i da nisam beskorisna”, rekla je Severina.

“Poručila bih mladim Romima da pohađaju školu, obrazuju se i prošire svoje vidike. Neka razmišljaju na bolji način te stječu vještine koje će ih maknuti iz tog začaranog kruga. Svima drugima željela bih reći da se Rome treba upoznati i prihvatiti te im dati šansu”, zaključila je Severina Lajtman.

Siniša Musić, Severina Lajtman i s. Karolina Miljak

Siniša Musić prvi puta je upoznao Severinu kada je bila sedmi razred osnovne škole, a tada su mu se obratili njezini mentori čiju ulogu je kasnije preuzeo. Kasnije smo pokušali financijski pomoći da upiše Privatnu umjetničku školu. Uspjeli smo u tome i sve se “posložilo” da Severina krene svojim putem slijedeći talente koje ima. Roditelji su joj to dopustili. “Nakon što je navršila osamnaest godina postala je jedna od najaktivnijih članica romske organizacije Hrvatske. Koristi svoje talente, glumi u predstavi Pogledaj me. To je jedna priča koja iz poslovnog preraste u jedan privatni prijateljski odnos”, rekao je gdin. Siniša.

Roditelj treba pružiti svu ljubav koju ima svojoj djeci, a ovaj mentorski odnos je drugačiji i služi pomoći i vodstvu u obrazovanju te korištenja maksimalno ostvarenju njezinog potencijala. Mladim Romima poručujem da nikada ne umanjuju sebe. Neka imaju od sebe velika očekivanja, razborito razmišljaju i ne pokleknu. Svima drugima rekao bih da dođu pogledati predstavu “Pogledaj me” i vide o kakvoj je predstavi riječ”, zaključio je Siniša Musić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja