Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića, u ponedjeljak 31. svibnja, gostovala je psihologinja u Dječjem centru "Carolina", psihoterapeutica i sportašica Maja Bonačić.

/ mp

    Borna Marinić i Maja Bonačić

Kako je istaknula naša gošća, ne odvaja svoj posao i sport kojim se bavi jer su upravo iz tog spoja nastali najbolji projekti.

“Spomenula bih i da sam još i majka, a to mi je i najvažnija funkcija. Što se tiče rada kao psihologice i psihoterapeutice, preporučila bih svima roditeljima kad god uvide neki problem kod svoje djece, pa makar on bio i benigne naravi, da dođu po savjet. Naime, čim roditelji uvide da im je dijete različito od druge djece, problemi im mogu biti lakše rješivi ako se detektiraju kad su u početnim fazama. Radimo dijagnostiku već od najmanje dobi, kad imaju godinu i pol dana do kasnije dobi”, istaknula je Bonačić.

Naglasila je kako je terapija igrom važna za djecu kako bi im se pomoglo.

“Danas se djeca igraju puno manje, a igra je jako važna za dječji razvoj. Djeca često ne znaju kako se igrati, ona bi se sama trebala domisliti za igru. Djeca se sve često druže online, a to nema kreativnosti. Želim istaknuti kako djeca ne pričaju o svojim problemima već u igri otkrivaju svoje probleme. Roditelji bi se također trebali uključiti u igru jer je element suradnje važan u igri, ali osobito je važno da se djeca igraju s vršnjacima radi svog razvoja.”

Prema riječima Maje Bonačić, u Dječjem centru “Carolina” posebno se bavi djecom u spektru autizma.

“Jako me zanimaju djeca u spektru autizma. Radim sve više s adolescentima i roditeljima. Mi prepoznajemo spektar autizma u djeci koja su disfunckionalna. Školovala sam se kako komunicirati s djecom u spektru autizma. To nije bolest, ali se s njima može lakše komunicirati ako ih se bolje razumije. Puno veći problem je društvo koje ne daju dovoljnu podršku roditeljima. Naš sustav je nefleksibilan u slučajevima kad djeca nisu prosječna. Njima je potrebna pomoć.”

Kako bi senzibilizirala javnost za autizam, pokrenula je inicijativu “Zaigrana pedala” u kojoj je vozila bicikl te držala predavanja vezana uz autizam diljem domovine.

“Taj se projekt održavao tijekom 5 godina, a zbog pandemije koronavirusa prošle godine je zaustavljen. To je bila dobra marketinška priča. Bilo mi je jako zabavno pedalirati od jednog do drugog grada i držati predavanja. Upoznala sam jako puno obitelji i razne udruge. Nisam sigurna za nastavak projekta, možda u budućnosti bude ultramaraton, ali meni je važno da se predavanja održe uživo”, istaknula je Maja Bonačić.

U humanitarne svrhe Bonačić je trčala razne ultramaratone i uspinjala se na brda i planine.

“Svakog bih potaknula da se kreće. Ja nemam poseban plan treninga. Važno je krenuti s bilo čime, s jednom šetnjom ili trčanjem. Samo se pokrenite!”, poručila je.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja