Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić, u utorak 16. studenoga, gostovale su vatrogaskinje Anita Rajković Mravec, Kristina Zlatović i Kristina Pavelić, članice ženske A ekipe DVD-a Ribnica.

/ dz

Ribnica je malo mjesto koje se nalazi u blizini Velike Gorice. O nedavno velikom postignutom uspjehu  Aita Rajkovec Mravec, predsjednica DVD-a Ribnica rekla je da je “to rezultat koncentriranog kontinuiranog rada prije državnog natjecanja”.

DVD-Ribnica ima razne kategorije članova. Postoji A i B ekipa u DVD-u Ribnica. Prva kategorija je ona mladeži nakon koje slijedi ženska ekipa A u rasponu godina od 16 do 30. Nakon toga postaje se član B ekipe.

“Sa DVD-om i u vatrogastvu imamo prilike nastupati po raznim nastupima. Kao što su gradska i županijska natjecanja, nakon toga državna, a sljedeće godine i svjetsko natjecanje koje će se održati u Sloveniji. Za vrijeme COVID-a natjecanja su bila u minimalnom obliku.  To nam je bio ograničavajući faktor, ali u normalnim situacijama to bi bio redoslijed”, rekla je Kristina Zlatović.

Njezina kolegica Kristina o natjecanju je rekla da je “sve to bilo u zadnji čas. Nismo znali hoćemo li imati publiku. Bilo je stresnije nego prijašnjih godina, ali snašle smo se.”

“U regularnoj ekipi je 9 članova. Naša ženska ekipa trenutno ima 13 članova i sve ih jednako vrijedno gledamo”, naglasila je Pavelić.

Na upit o tome jesu li vježbe teške, Kristina je rekla sljedeće. “Vjerujem da bi nekome tko se nikad nije susreo sa vatrogastvom da bi mu vježba bila vrlo kompleksna i nepoznata jer se koriste alati koji se koriste i u profesionalnom vatrogastvu.

Vježba je simulacija stvarne intervencije. Sve je to uigrano, postoje i greške koje se kažnjavaju i treba biti dobro pripremljen za natjecanje.

Da bi se postigao dobar rezultat, potrebna je sloga. “Sloga i usuglašeni rad kao ekipa je važna. Uigranost je vrlo važna, primjerice prilikom vježbe štafete to dobro dolazi do izražaja i samim time treba dobro procijeniti trenutak predaje i hvatanja, ali mimo samih vježbi – sloga i poštovanje je presudni faktor”, naglasila je Rajković Mravec.

DVD-Ribnica od 1947. godine

“Dvd Ribnica osnovan je 1947. i od tada kroz različite generacije i podmladak gradimo to zajedništvo dalje i ne dopuštamo da taj vatrogasni duh u našem mjestu propadne,” rekla je Anita Rajković Mravec.

Kristina je koordinatorica koja radi s djecom od 6 do 12 godina. “Oni imaju gradsko i županijsko natjecanje. U tome su najbolji. Vrlo su aktivni, puni volje, želje i zabavni.

“Prosječno se sastajemo dvaput tjedno na vježbama. U ovom periodu pandemije je to bilo ograničeno, ali kada nam je to bilo omogućeno zbog popuštanja mjera onda smo se počeli opet okupljati. Moramo ostati fit u tome svemu”, rekla je Pavelić.

Rajković Mravec je majka troje djece koja, uz obiteljske i poslovne obveze, i dalje aktivno sudjeluje u radu DVD-a.  “Još uvijek to nekako ide jer smo svi više manje u tome. Djeca su vrlo aktivna u tim vježbama koje se dotiču njihove kategorije, dok smo suprug i ja u seniorskom odjeljenju B kategorija, pa kada se ide na natjecanja to smatramo obiteljskim događajem u kojemu svi zajedno sudjelujemo”.

Odakle ljubav prema vatrogastvu?

“Rekla bih da je to krenulo od mojeg supruga koji je vatrogasac od malih nogu. Kada sam se doselila u Hrvatsku i počela s njim odlaziti na razna druženja, to mi se vrlo brzo svidjelo. Godine 2007. sam se pridružila i otada je sve to povijest”, rekla je predsjednica DVD-a, Rajković Mravec.

Kristina Pavelić se priključila vatrogastvu od djetinjstva i kaže da sve ono pozitivno što je doživjela u DVD Ribnica želi prenijeti mladima vatrogascima. “Moguće je čuti i naučiti mnogo toga što će im koristiti kasnije u životu.”

Kristina Zlatović naglasila je da  “ako želite privući mlade, važno je da im se omogući što više međusobnim kontakata, da se upoznaju s drugim članovima DVD-ova ili lokalnih događanja u svojem i drugih mjesta, na fašničkim povorkama ili različitim akcijama.”

“Imamo tradicionalno “čuvanje” prijelaza kad su prvašići u pitanju ili redarenje, odnosno sudjelovanje u zajednici. Čuvamo i Isusov grob u našoj župi Novo Čiče. Sudjelujemo u čemu god možemo i što je god potrebno. Zato imamo i dio operativnih vatrogasaca kako bismo se mogli odazvati na razne potrebe. Primjerice, bili smo i u vrijeme poplava našeg kraja, kao i potresa, te pomagali našim sugrađanima”, rekla je Rajković Mravec.

Kristinu Pavlović raduje biti članicom jer se može osloniti na druge, a njezina kolegica i prijateljica kaže: “Ovo je velika obitelj jer vrijeme koje odvajamo za DVD gotovo je jednako onom koje izdvajamo za pravu obitelj. Često se svi družimo. To je najbitnije.

“Izuzetno sam ponosna što sam dio DVD Ribnica. Velika mi je čast biti dijelom te zajednice. Rekla bih da je to neprocjenjivo. Dobrota je za mene vraćanje zajednici dobrovoljnim radom”, zaključila je predsjednica DVD-a Anita Rajković Mravec.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja