Budi dio naše mreže

U emisiji "Novi valovi dobrote" urednice Katarine Varenice gostovala je književnica i profesorica Nevenka Nekić u ponedjeljak, 23. studenog.

/ mp

Katarina Varenica i Nevenka Nekić

Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 8. svibnja 1942. godine. Književnim radom bavi se od 1978. godine. Od tada do sada objavila je 42 knjige i pripada najistaknutijim suvremenim hrvatskim književnicima. Ogledala se je u mnogim književnim žanrovima, ali i kao književna urednica, televizijska suradnica i radijska suradnica. Ona je danas veliko ime hrvatske književnosti.

Nekić je među prvim književnicima koja je literarno tematizirala Vukovar i vukovarske žrtve u knjizi “Vukovarske elegije”.

“I prije mene bilo je književnog stvaralaštva o Vukovaru, postoje pjesme i manji uratci. Knjiga se sastoji od sedam vukovarskih sudbina. Priče nemaju naslove, već samo stihove, a objavljena je 1999.

Vukovar sam na neki način, kao i istok naše Hrvatske, ovjekovječila u mnogim knjigama, bilo parcijalnim kao što su pripovijetke ili romanima poput ‘Jean ili miris o smrti’. Riječ je o golemoj tugi – predratnoj i ratnoj. Ne odlučujem o temama kojima ću pisati ja već si rođen si u vrijeme koje nisi odredio kao što i umireš.”

Roman “Jean ili miris smrti” govori o mladom Francuzu koji je došao braniti Hrvatsku. Upravo je Nekić zaslužna da se Jeanovo ime nalazi na popisu branitelja te je njegovu majku dovela u Hrvatsku koja je posthumno dobila priznanje za sina.

“Ne smeta mi što se o meni u tom kontekstu ne govori. Ne smatram da me se uvijek treba spominjati, ali to je jedini roman o Ovčari. Ja ulazim u psihu ubojice, zločinca s Ovčare. Mi raznih ‘ovčara’ imamo na stotine otkad je Hrvatska započela život 1918. u Kraljevini Jugoslaviji”, istaknula je Nevenka Nekić.

Upravo je ta knjiga 2012. godine bila i najčitanija.

“To je djelo puno podataka. Meni je trebalo puno vremena da spoznam gradivo. Knjiga sadrži novinske članke i njegove uspomena iz Francuske kao i one događaje nakon što smo doveli njegovu majku u Hrvatsku. Bilo bi dobro da mladi pročitaju tu knjigu, neovisno o meni jer nisam uzela ni jednu kunu za pisanje o Vukovaru.

Postoji velik misterij zašto se toliko malo piše o Vukovaru i žrtvama Domovinskog rata. Koliko je šutnje od onih koji bi svojim imenom i statusom unutar književne kritike ili povijesti trebali progovoriti. Moj glas je takav da on ne odgovara ušima koji se prepoznaju u mom izlaganju. Nikad mi publika ne zaspi na predstavljanju knjiga, mnogo puta mi se dogodi da plaču. Svojim knjigama ne ostavljam svoju publiku ravnodušnom jer pišem istinu.”

Nevenka Nekić autorica je i knjige “Hrvatske heroine” koja donosi priče od kraljice Jelene do Ivane Brlić-Mažuranić, u razdoblju od 1000 godina.

“Autor nije onaj koji juriša za temama već mu se teme za pisanje same nametnu. Tako je i nastala ova knjiga koja sadrži 14 ženskih likova iz hrvatske prošlosti različitih statusa. U knjizi sam izdvojila dio od goleme građe do koje sam došla mnogim pregledavanjima arhiva, knjižnica, privatnih i javnih.

Na duši mi je kao nedovršeno biće ostala, a koje hrvatsko javno školstvo ne spominje – Jelena Zrinska, naša Ivana Orleanska koja je mačem branila grad. Apeliram da se o njoj više čuje i uči iako se ne nadam previše”, poručila je književnica i profesorica Nevenka Nekić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja