Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Snježane Kirinić Grubić u utorak, 2. veljače, gostovao je dobitnik prošlogodišnjeg priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja te dobitnik nagrade Grada Zagreba "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" Mihael Kuzmičić.

/ mp

Snježana Kirinić Grubić i Mihael Kuzmičić

Nagrada Grada Zagreba “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijeljena je prošle godine Lei Zelić i Mihaelu Kuzmičiću za dosadašnja zalaganja na području ljudskih prava, tolerancije i mira, slobode te jednakosti među svojim vršnjacima. Kako je otkrio Kuzmičić, Škola za grafiku, medije i dizajn koju je pohađao ga je prijavila za državnu i gradsku nagradu za sav trud tijekom četiri godine.

“Ne mislim da sam radio išta posebno kako bi dobio ovo državno priznanje i gradsku nagradu za toleranciju. Trudio sam se biti dobar i pošten. Htio sam biti uključen u sve projekte u školi i pokušavao sam pomagati. Vjerujem da je to bilo primijećeno u školi.”

Nagrada “Luka Ritz” na državnoj razini ustanovljena je 2008. na spomen srednjoškolca Luku Ritza kojeg su huligani na smrt premlatili kada je imao 18 godina te je htio biti novinar.

Prema riječima Suzane Ritz, Lukine majke, ta ja nagrada pokrenuta na inicijativu tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, a potom je utemeljena i nagrada na razini Grada Zagreba,

Suzana Ritz

“Nagradu ‘Luka Ritz’ redovito dobivaju mladi i samozatajni ljudi. Smatram da je ta nagrada potrebna takvim skromnim mladim osobama. Važno je da se potiču mlade osobe na aktivnije uključivanje u borbu protiv nasilja. Redovito se nagrađuju uzoriti mladi ljudi. Među nominiranima nema velikih razlika, ja bih ih sve nagradila.

Priznanje Ministarstva dodjeljuje se 12. lipnja, a nagrada Grada Zagreba predaje se 16. studenog, na Međunarodni dan tolerancije. Tako potičemo profesore i učenike da uočavaju mlade ljude koji se bore protiv nasilja. Vjerujem kako se pozitivne stvari uvijek šire. Važno je da društvo čuje takve priče.”

Mihael Kuzmičić dobitnik je prošlogodišnjeg priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja te dobitnik nagrade Grada Zagreba “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”. Naime, Luka Ritz i on su išli u istu školu.

“Kao i u svakoj školi, ima različitih učenika i svakakvog ponašanja. Bilo je i fizičkog i verbalnog nasilja. Smatram kako je takvo ponašanje nedopustivo. Uvijek kad sam imao priliku umiješao bih se. Stajanje sa strane je najgore što se može dogoditi.

Od malih nogu su me učili pristojnom ponašanju, najvažnije riječi su: hvala, molim i oprosti.”

Luka Prce

Luka Prce prošlogodišnji je dobitnik Nagrade “Luka Ritz” od Ministarstva obrazovanja i znanosti. Tada je bio vukovarski maturant, a danas je student sestrinstva u Zadru. Pomagao je žrtvama nasilja, branio je slabije te je poticao i i podržavao svoje vršnjake u pozitivnim i humanim idejama. Volontirao je u vukovarskom Domu za starije osobe te u Udruzi Vukovarski leptirići – udruzi za unaprjeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju.

“Najvažnije je pomagati jer može učiniti velike promjene u društvu i našem životu”, poručio je Prce.

Mihael Kuzmičić je danas zaposlen na HRT-u te je i volontirao u Caritasu Sisačke biskupije nakon potresa te će i dalje pomagati potrebitima.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja