Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice Katarine Varenice u petak, 20. svibnja gostovao je Borislav Aleraj Akac, legenda hrvatskog alpinizma.

/ ts

Dr. Borislav Aleraj Akac, liječnik epidemiolog, legenda je Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i hrvatskog alpinizma i planinarstva općenito.

Na svečanom Zboru spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja u Makarskoj u mjesecu travnju uručen mu je orden svetog Bernarda za pola stoljeća rada u službi.

Na početku emisije kazao je kako i kada je počeo njegov put u Gorskoj službi spašavanja: “”Sve je počelo još davno, 1966., kada su me učitelji alpinizma, koji su također bili u Gorskoj službi spašavanja, pitali bi li se ja pridružio GSS-u, uz napomenu da je to jedna vrlo ozbiljna i ne baš lagana stvar koja zahtijeva puno odricanja i od posla i od obitelji. Budući da mi je to i bila velika želja, a i prirodno se spajala s aktivnošću kojom sam se već bavio, pristao sam.”

Borislav Aleraj / Foto: HGSS

Borislav Aleraj tijekom svoje karijere više se posvetio otkrivanju stijena u Hrvatskoj nego skupljanju penjačkih trofeja u inozemstvu, a kroz 50 godina podučavao je nove generacije Hrvatske gorske službe spašavanja. Danas HGSS ima više od 900 članova volontera u 25 područnih stanica. Svaki od njih treba zadovoljiti tehničke preduvjete koji se tiču vještina u prirodi, u brdima ili u podzemnom ili vodenom svijetu, kazao je dr. Aleraj, a uza sve preduvjete, potrebno je to i voljeti, imati želju pomagati ljudima i  surađivati s drugima te svoje slobodno vrijeme i sposobnosti usmjeriti na to da nekome pomogne: “To je ta crta humanosti, dobrote i nesebičnosti. Te osobine su nužne, zajedno s tehničkim preduvjetima, da bi netko bio kandidat za HGSS.”

Kao člana Hrvatske gorske službe spašavanja više od pola stoljeća, dr. Aleraja mnogi hrvatski alpinisti smatraju svojim učiteljem i alpinističkim uzorom velikog znanja, u čemu je dosta pripomogla i njegova liječnička struka: “Liječnici koji su članovi HGSS-a mogu dati upute i sudjelovati u održavanju i uvježbavanju vještina, jer veliki dio vrijednosti člana HGSS-a je to da vrhunski zna prvu pomoć. Srećom, nema puno prilika za pružanjem napredne medicinske pomoći, ali se i dogodi, pa se recimo nađete na nekom vrlo udaljenom mjestu na koje će dugo trebati da stigne netko iz zdravstva. Tada naši liječnici mogu učiniti i nešto više.”

Dr. Aleraj je autor i triju knjiga, “Život gorskog spašavatelja, Klek, stijene, penjači”, “Povijest Stanice Zagreb Hrvatske gorske službe spašavanja” te “Alpinist – male penjačke priče”, u kojima je zabilježio svoje bogato životno iskustvo kako bi ga prenio za buduće generacije. U posljednjoj knjizi, napisanoj u formi kraćih priča, prisjeća se najzanimljivijih trenutka svoje alpinističke karijere i vraća nas u vrijeme klasičnog alpinizma kada je prijateljstvo bilo važnije od ostvarenoga alpinističkog cilja i kada se u planinu išlo bez obzira na vremensku prognozu.

I danas, kao zaljubljenik u planinarenje alpinizam, dr. Borislav Aleraj Akac ide u planinu. I dalje je aktivni član HGSS-a i penjač: “I to je jedna stvar koju smo naučili od svojih učitelja – da je to neki način života te da se penjati može vrlo dugo. To čovjeka čini zadovoljnim!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja