Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Sonje Kuzmić u srijedu, 10. veljače, gostovao je predsjednik zagrebačkog ogranka Saveza gluhoslijepih osoba Dodir Josip Tonžetić i njegova pratnja i prevoditeljica Karla Selić.

/ mp

Sonja Kuzmić, Josip Tonžetić i Karla Selić

Josip Tonžetić gluhoslijepa je osoba, odnosno osoba sa slabijim vidom i slabijim sluhom. Ima 29 godina, a aktivno je uključen u  Savez gluhoslijepih osoba Dodir s ciljem da se gluhoslijepe osobe uključe potpuno i aktivno u društveni život.

“Vodim se kao samostalna osoba iako na sastancima i važnim događajima koristim pratnju i prevoditelja. Rođen sam i odrastao sam u Zagrebu. Kad sam kao mali počeo krivo izgovarati riječi, primijetili su da slabije čujem. Uz pomoć rehabilitacije uspješno sam završio osnovnu i srednju školu.

Kroz pubertet sam počeo gubiti vid. Krajem srednje škole postao sam svjestan da ne vidim dobro te se liječničkim pregledima pokazalo da imam problema s vidom te da se to ne može popraviti s operacijom. To je za mene bio šok, jer uz to što slabije čujem, sad i slabije vidim. Odlučio sam nešto napraviti sa svojim životom, istraživanjem sam došao do udruge Dodir. Upoznao sam jedan raznovrstan svijet, osobe koje se nose s gluhosljepoćom te sam uvidio sam da se koriste različite vrste komunikacije.”

Tonžetić je završio i Veleučilište Balthazar, studij za poslovnu ekonomiju i financije.

“Na studiju se se pojavili veći problemi. Nisam uspio pratiti nastavu, ali znao sam da postoji Savez gluho-slijepih osoba Dodir te da oni pružaju pomoć gluho-slijepim osobama te sam koristio pomoć prevoditelja. Ti prevoditelji su sve zapisivali na laptop te sam ja to onda kasnije čitao. Tada sam bio ravnopravni sudionik sa svim studentima na predavanjima i ispitima.

Nisam nikad razmišljao da odustanem, stalno sam tražio mogućnosti da završim ono što mogu. Trenutno sam nezaposlen i tražim posao.”

Kako je u razgovoru istaknuo Josip Tonžetić, našao se se u sportu koji ga je i kao osobu promijenio.

“Tri godine se profesionalno bavim sportom, idem na turnire u džudu. To me oblikovalo da budem bolja osoba, pomoglo mi je da budem aktivniji te radno sposobniji.”

Novi valovi dobrote

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja