Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" u ponedjeljak, 6. rujna, urednice i voditeljice Katarine Varenice gostovala je Irena Kovačić koja je govorila o svom hodočašću na Putu sv. Jakova te ga opisala u knjizi "Moj Put Camino".

/ mp

Vlasnica cvjećarskog obrta “Svijet mašte” iz Koprivnice Irena Kovačić pročitavši jednu knjigu o Caminu došla je na ideju prohodati i sama taj put.

Kako je otkrila ni sama ne zna kad je bio presudan trenutak za donošenje odluke o prelasku 800 kilometara Puta sv. Jakova.

“Sve više priča o Caminu dolazile su u moj život i kad sam se odlučila na taj put nisam znala kako ću uskladiti svoje obveze. Tri godine sam provela razmišljajući o tom hodočašću. Budući da sam vlasnica obrta i imam dva sina i muža, teško je bilo uskladiti sve”, istaknula je Kovačić.

Katarina Varenica i Irena Kovačić

Prema riječima naše sugovornice, specifičnost njezinog obrta je takva da je slobodna jedino između blagdana Svih svetih i Uskrsa, a na Camino je najbolje ići kad je toplije vrijeme.

“Predlaže se da se na ovo hodočašće kreće na proljeće, ali budući da u tom vremenu imam najviše posla, odlučila sam proći Camino u 2019. godini kad je Uskrs pao jako kasno 20. travnja te sam  osjetila da je vrijeme za odlazak i tako sam 18. ožujka i krenula na hodočašće. Muž Goran dao mi je punu podršku. Da nije bilo njega ne bi bilo ni moje knjige ‘Moj put Camino’ koju sam napisala godinu dana poslije”, naglasila je Kovačić.

Irena Kovačić je istaknula kako je bilo različitih reakcija na njezinu odluku i to od iznenađenja i do zajedljivih komentara poput što je to toliko zgriješila da mora na hodočašće tijekom korizme.

“Donijela sam odluku da ću prohodati Camino iz zahvalnosti prema Bogu na svemu što se dogodilo u mom životu. Sretna sam koliku milost dobivam od Boga. Sada mi se čini da prohodati 800 kilometara i nije tako strašno. Knjiga koja je nastala godinu dana poslije je Njegovo djelo.”

Irena Kovačić

Prema njezinim riječima, knjiga “Moj put Camino” nastala je u vremenu socijalne distanciranosti zbog pandemije koronavirusa.

“Jedno popodne sam se šetala i odlučila napisati knjigu. Pisala sam rukom knjigu i ispunila sam 300 strana u mjesec dana. Samo je iz mene izlazilo. Kad sam primila prepisanu knjigu u elektroničkom obliku, pomislila sam da nije moguće da sam ja napisala”, naglasila je Irena Kovačić.

Poručila je kako je važno imati uvježbane noge i imati dobre cipele za proći Camino.

Katarina Varenica i Irena Kovačić

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja