Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednika Borne Marinića u petak, 12. studenog, gostovao je predsjednik Udruge veterana, vojnika i domoljuba Dražen Hrženjak.

/ mp

Borna Marinić i Dražen Hrženjak

Prema Hrženjakovim riječima, rad ove udruge je vrijedan jer pomaže braniteljima.

“Mnogi hrvatski branitelji nisu se privikli na mirnodopske uvjete. Još uvijek mnogi teme vezane za Domovinski rat besciljno izvlače, a mnogi branitelji u tom su ratu i danas. Nisam ni ja lako izašao iz tog lošeg načina života. Odao sam se i sam opijatima te sam prolazio kroz loše razdoblje. Naime, kad ste bili branitelj cijenili su vas 1991. i 1992., a nakon 1995. bila je druga slika branitelja u društvu. Znači prvo te društvo cijeni i govori da si mu potreban, a onda te odbaci. Na papiru postoje mnoge zakonske odredbe u odnosu na branitelje, ali to nije stvarnost”, istaknuo je naš sugovornik.

Kako je rekao, upravo ga je Božja milost izvukla iz te loše faze.

“Pitao sam se zašto sam se odao marihuani? U tom traženju smisla pronašao sam Isusa Krista. Doživio sam iscjeljenje. Bog može djelovati i djeluje na mnoge načine i na tom sam zahvalan jer se očitovao u mom životu.”

Predsjednik Udruge veterana, vojnika i domoljuba istaknuo je kako je ta udruga osnovna 2011. godine, na datum 18. 11. Prema njegovim riječima, taj datum nije odabran slučajno.

“Kako smo otkupljeni u žrtvi Isusa Krista, tako u žrtvi Vukovara imamo otkupljenje hrvatskog naroda. Kad sam pronašao vjeru odmaknuo sam se od braniteljske priče jer sam u potpunosti doživio da je rat iza mene i htio sam se posvetiti miru. Shvatio sam da je ta poruka namijenjena svima. Stoga sam osnovao Udrugu veterana, vojnika i domoljuba iz želje da se pomogne braniteljima – duhovno, tjelesno i emotivno.”

Spomenuta udruga u 9 godina djelovanja ima ostvarene razne projekte.

“Snimili smo film ‘Bura duše’ o trojici hrvatskih branitelja koji su prošli ratno i poratno iskustvo, a koje povezuje vjera u Isusa Krista. Film je sniman dugo vremena te smo u njegovu realizaciju krenuli s nula kuna. Kasnije nam je pomoglo Ministarstvo branitelja. To nam je bilo veliko ohrabrenje i poticaj za dalje”, istaknuo je Hrženjak.

U sklopu projekta “Zaželi” Udruga brine za starije građane Grada Zagreba.

“Programom ‘Zaželi’, koji zapošljava žene, želi se pomoći starijim osobama. Posebno smo usmjereni prema roditeljima hrvatskih branitelja. Potpora im puno znači kao i druženje. Stavljamo naglasak na razgovor. Potrebno je pospremiti kućanstvo ili izaći u dućan ili šetnju. Takve sitnice nevjerojatno su im vrijedne”, naglasio je.

Jedan od projekata Udruge bio je i projekt “Briga za branitelje” financiran sredstvima Europske unije.

“Za nas je nevjerojatno da smo dobili novce. Zaposlili smo četiri osobe, dva branitelja, jedno dijete branitelja i jednog člana obitelji nestalih na Ovčari. Oni pružaju brigu za 28 branitelja s kojima je potrebno sjesti, popiti kavu i iskreno saslušati.”

Danas Udruge veterana, vojnika i domoljuba snima film “1991. Tko je tvoj bližnji?” koji je posvećen temi početka Domovinskog rata i strancima braniteljima koji su sudjelovali u ratu.

“Tim filmom želimo ljude podsjetiti što je bilo 1991., o neizvjesnosti i zbrci koja je tada vladali. Također želimo se zahvaliti strancima koji su sudjelovali u ratu, a nazivaju se danas plaćenicima, ali zapravo ta plaća nije vidjela mjesecima”, poručio je predsjednik Udruge veterana, vojnika i domoljuba Dražen Hrženjak.

Više o Udruzi veterana, vojnika i domoljuba doznajte na Facebook stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja