Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u utorak, 12. listopada, gostovala je predsjednica i glavna trenerica u Judo klubu osoba s invaliditetom "Fuji" Marina Drašković.

/ mp

Prema riječima Marine Drašković, Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji” iz Velike Gorice osnovan je 2012. godine i prvi je takav klub u Hrvatskoj.

“Već uspješno radimo desetu godinu i uživamo. Ideja kluba je uključiti što veći broj djece s mentalnim i tjelesnim teškoćama u rad kluba te im time obogatiti život i pružiti šansu za kvalitetniju budućnost. Uključili smo i djecu bez teškoća kako bi postigli što već inkluzivnost. Za upis u klub najjača je usmena predaja iako smo prisutni na društvenim mrežama. Članovi kluba imaju od 7 do više od 40. godine, ali najviše ima djece i mladih”, istaknula je Drašković.

Snježana Kirinić Grubić i Marina Drašković

Drašković je naglasila kako je osnivanjem ovog Judo kluba stvoreno mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve dobrobiti koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Naime, klub “Fuji” nosi naziv po planini “Fuji” koji je teško osvojiti, a ona je uspjela doći do vrha.

“Nakon natjecateljske karijere, odlučila sam se za novi korak u život. Počela sam se trenirati djecu s cerebralnom paralizom, a nakon mjesec dana su djeca mene promijenila te smo imali više od 20 djece. Osjetila sam da to moja misija i bilo mi je nemoguće to ne nastaviti raditi. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom. Uz judo treninge proširili smo palete aktivnosti. Sad odlazimo na izlete, na roštiljanje, a sa starijim članovima idemo na kazalište i koncerte. Snimili smo i dokumentarni film koji govore o klubu.”

Kako je rekla naša sugovornica, ponosna je na djecu koja danas djeci s teškoćama mogu biti na raspolaganje po cijele dane.

“U naš klub dolaze djeca s invaliditetom zbog želje za motoričkim napretkom. Stvorili smo inkluziju i nema ispisa članova. Dolazi do emotivne povezanosti između djece s teškoćama i djeca bez teškoća.”

Drašković je rekla kako se osobito radi na samopouzdanju.

“Potičemo vjeru u vlastite sposobnosti. Inače se djecu gleda kroz prizmu njihovu ograničenja, a mi gledamo prvo mogućnosti djeteta i što sve može. Svako dijete ima trenera i asistenta koji prilagođava treninge djetetu.”

Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji” / Foto: Instagram

Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji” snimio je i film o svom radu u sklopu EU projekta koji provode.

“Film od 19 minuta donosi drukčiju sliku o osobama s invaliditetom. Naš cilj je ostaviti trag u Hrvatskoj i prijaviti film na razne filmske festivale.”

Više informacija o Judo klubu osoba s invaliditetom “Fuji” doznajte OVDJE.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja