Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u četvrtak, 22. travnja, gostovali su Martina Miljak iz bosanskohercegovačke Udruge Pomozi.ba i Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritasa.

/ mp

Povod emisiji bila je nedavna donacija bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića Hrvatskom Caritasu. Naime, NBA košarkaš je putem organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva donirao 20.000 eura namijenjen korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj. Simboličan ček je Martina Miljak uime Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić uručila ravnatelju Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanu Svalini.

Snježana Kirinić Grubić, Martina Miljak i Boris Peterlin

Prema riječima Borisa Peterlina iz Hrvatskog Caritasa, donacija od 20.000 kuna bit će distribuirana u deset pučkih kuhinja.

“Hrvatski Caritas iskoristit će donaciju stavljajući je na raspolaganje korisnicima Caritasovih pučkih kuhinja u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Požegi, Daruvaru, Šibeniku, Kninu i Čabru, i to onih kuhinja koje teže dolaze do donacija kojima osiguravaju svoje karitativno djelovanje.

Njihovi korisnici su u pravilu osobe slabijega socijalnog statusa koje svoj često jedini topli obrok (ponekad i dodatne namirnice kojima mogu samostalno raspolagati) periodički dobivaju u Caritasovim kuhinjama ili im se on dostavlja na kućni prag. Svaka od kuhinja dobit će kunsku protuvrijednost iznosa od 2.000 eura, i to za potrebe nabave prehrambenih namirnica i prigodnoga kuhinjskog pribora namijenjenog korisnicima.”

Saliha Rokša iz udruge Pomozi.ba predstavila je tu neprofitnu i humanitarnu organizaciju.

“Riječ je o udruzi koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire. Pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba timovi Pomozi.ba pružaju povratnicima, starim i iznemoglim licima, samohranim majkama, obiteljima bez stalnih primanja, djeci bez roditelja, osobama s invaliditetom, oboljelima, migrantima… Od svog osnivanja 2012. godine do danas, udruga Pomozi.ba pomoglo je oko 700.000 osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije.”

Rokša je naglasila kako je Jusuf Nurkić humanist koji često pomaže potrebitima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Javnost ne zna za njegovu aktivnost. On je i 20 tisuća eura donirao i našoj udruzi u BiH”, nadodala je.

Snježana Kirinić Grubić, Martina Miljak i Boris Peterlin

Kako je istaknula Martina Miljak, dok je živjela tri godine Sarajevu, kad bi bila slobodna volontirala je za udrugu Pomozi.ba.

“Našu suradnju smo nastavili i ovdje u Hrvatskoj. Stojim im na raspolaganju kad treba i kad mogu. Najznačajniji projekt u kojem sam sudjelovala bilo je pomaganje migrantima. Naime, udruga Pomozi.ba otvorila je motel, odnosno prihvatilište za migrante u Tuzli gdje smo im osiguravali topli obrok, smještaj te se ondje našlo mnogo bolesnih i maloljetnih migranata. Zapravo u tom motelu smo živjeli s migrantima te je bila u potpunosti obiteljska atmosfera.”

Boris Peterlin istaknuo je kako je Nurkić kao Cedevitin igrač proveo nekoliko sezona u Zagrebu, a sada igra u Sjedinjenim Američkim Državama u Portland Trail Blazersima u NBA ligi.

“Očito je da su mu Zagreb i Hrvatska omiljeli. Svi ljubitelji sporta koji ga prate moraju priznati kako je Nurkić nadišao naša očekivanja napravivši veliku karijeru kao borac na terenu i izvan terena. Imao je i nekoliko ozljeda, ali on je srčan na terenu i izvan terena.

Bili smo iznenađeni kad je donacija za najsiromašnije došla od Fondacija Jusufa Nurkića i udruge Pomozi.ba. No sve je jasno kad pomislimo da je zapravo život kao sport, a Nurkić je kao sportaš svjestan da su i najsiromašniji isto sportaši života koji se moraju svaki dan boriti svaki dan za svoju egzistenciju.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja