Budi dio naše mreže

Gošća HKR-ovih Novih valova dobrote u srijedu, 22. lipnja bila je ravnateljica Centra "OZANA" Barbara Sajko. Urednik i voditelj emisije je Branimir Gubić.

/ mp

Branimir Gubić i Barbara Sajko

Prema riječima Barbare Sajko, Udruga “OZANA” osnovana je na inicijativu Katice Radonić 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, a sjedište udruge je u Zagrebu.

“Cilj Udruge je osnovati stambenu zajednicu u kojoj bi živjele osobe s invaliditetom sa svojim odgajateljima. To je nit koja nas kroz ovu 31 godinu veže i vuče. To nam je zapravo još uvijek cilj. Udruga je krenula s predškolskim programom s djecom s višestrukim teškoćama. Primijećeno je kako postoji puno mladih odraslih s teškoćama koji nakon srednjoškolskog obrazovanja se ne snađu svi u društvu. Prva grupa nam je došla iz Centra za odgoj i obrazovanje pa smo tako krenuli s programima za djecu i mlade odrasle”, istaknula je Sajko.

Sajko je objasnila da je s rastom grupe odraslih, a na prijedlog resornog ministarstva, Udruga osnovala Centar “Ozana”, odnosno ustanovu socijalne skrbi 2002. godine.

“Mi smo zapravo dva subjekta, a jedna misija i jedno poslanje”, nadodala je naša sugovornica.

Naglasila je kako njihov predškolski program pohađaju djeca s višestrukim poteškoćama do kraja lipnja te koja ne mogu biti uključena u redovan program i većina dolaze na poludnevni boravak.

“Pedagoški rad prilagođava se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovoj dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. Naglasak je na terapeutskom radu s rukama i s prirodnim materijalima.”

Barbara Sajko istaknula je kako se u Centru “OZANA” provodi poludnevni program koji je verificiran i odobren od resornog ministarstva.

“Provodimo svakodnevno poludnevni boravak u koji su uključene mlade osobe s intelektualnim poteškoćama koji imaju najčešće još neke smetnje, kao što su smetnje vida, smetnje sluha ili pak autizam. Trenutno imamo 49 mladih koji su uključeni u naš rad.”

Prema riječima naše sugovornice, Centar “OZANA” se djelomično financira glavarinama po korisniku programa.

“S tom mjesečnom svotom pokrijemo dio naših potreba. Tako da veći dio moramo osigurati na druge načine. Veći dio moramo osigurati na druge načine. Kako je Udruga osnivač Centra ta je Udruga odgovorna za napredak Centra. Na toj osnovi Udruga se javlja na različite projekte kako bi se pokrili troškovi. To nam iziskuje puno vremena jer ne znamo hoćemo li se financijski pokriti za osnovne potrebe.”

Barbara Sajko pozvala je i građane i tvrtke da im financijski pomognu putem mrežne stanice OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja