Budi dio naše mreže

Gošća HKR-ovih Novih valova dobrote u utorak, 5. srpnja, bila je dramska pedagoginja Ksenija Rožman, voditeljica kazališnih aktivnosti u zagrebačkom Centru mladih "Ribnjak". Urednica i voditeljica emisije je Snježana Kirinić Grubić.

/ mp

Snježana Kirinić Grubić i Ksenija Rožman

Prema riječima Ksenije Rožman, Centar mladih “Ribnjak” je zagrebačka ustanova kulture koja ima tradiciju od 70 godina.

“Trenutno se bavimo novim planovima i programima. Kad zavirim u posudu povijesti vidim da se stvaraju razni valovi, isto valovi dobrote. Radim ondje već 38 godina, više od pola radnog vijeka Centra. Ponosna sam što pripadam takvoj grupi ljudi obrazovanja i znanja koje koriste da bi stvorili bolju budućnost ljudima.”

Kako je rekla Rožman, ljetni program je uvijek postojao, ali samo je mijenjao oblike.

“Prije 20 godina bili smo na samofinanciranju jer Grad Zagreb nije ulagao u nas i tako je bilo od 1993., ratne godine Domovinskog rata pa sve do negdje do 2003., 2004. 2005. Morali smo veliku energiju uložiti da opstanemo. Radili smo program ljetnih praznika sami jer nismo mogli plaćati kreativne suradnike. Sad već četvrtu godinu tijekom ljetnih praznika 3, 4 tjedna okupljamo djecu osnovnoškolske dobi ujutro i poslijepodne. Svaki radni od 10 do 12 te od 17 do 19 okupljaju se osnovnoškolci. Dobiju ljubazni doček, mogućnost da nešto nauče, iskreiraju i da odnesu doma. To je čista radost, kad vidite osmijeh djece i roditelja, kako ne biste to radili.”

Naša sugovornica je istaknula kako ove godine imaju 12 različitih radionica.

“Sutra će se održati lutkarska radionica koju vodi lutkarska dama Kruna Tarle Šnajder. Autorica lutkarskih radionica je i Mirna Ostrošić koja je glumica i lutkarica. Ove godine smo ih spojili. Ponudili smo i tehničke aktivnosti koje vodi Branko Gelenčer te su djeca izrađivala aviončiće od štipaljke. Ove aktivnosti su terapeutske za djecu.”

Na mrežnoj stranici Centra mladih “Ribnjak” roditelji mogu prijaviti djecu i pronaći opise radionica. Obvezna je prijava jer je broj polaznika ograničen.

Na radionice subotom prije ljeta dolazila su, uz našu, i djeca iz Ukrajine koja su bila prisiljena doći u Zagreb.

“Prirodno nam je urođeno da umjetnički djelujemo, ali djecu trebaju usmjeriti roditelji. No važnu ulogu imaju i odgojne metode. Ja, kao puno starija osoba, imam utjecaj na mlade kada spremaju produkciju zbog njihovog odgoja i poštovanja prema starijima. Sretna sam što s djecom mogu biti kreativna, za razliku od njihovih učitelja koji su uokvireni u različita pravila ocjenjivanja. Nedostaju nam srednjoškolci jer njih druge stvari zanimaju i ne zanima ih umjetnost”, poručila je Rožman.

Detaljni program radionica potražite OVDJE.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja