Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića u petak , 30. travnja, gostovao je Božo Došen, umirovljeni profesor koji aktivno radi na očuvanje baštine naše domovine i svog rodnog kraja.

/ dz

Naš današnji gost dolazi nam iz Zadarske nadbiskupije. Iako je profesor u mirovini, on nikako ne miruje. Tijekom života bio je organizirao je brojne znanstveno- kulturne aktivnosti, bio je dopisnik brojnih tiskovina u zemlji i inozemstvu, a kao podpredsjednik ogranka Matice hrvatske u Zadru i danas aktivno radi na očuvanju baštine svoje domovine i kraja. Božo Došen profesor je hrvatskog, francuskog i latinskog jezika. Veći dio svog života proveo je u školi.

“Mogu vam reći da je oduševljenje i ljubav koju čovjek nosi u sebi prema djeci iskazana upravo ljubavlju, radom među tom djecom. Od 1971. sam počeo raditi kao nastavnik hrvatskog jezika, a nakon toga sam na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao latinski i francuski i postao profesor 1978. godine. Kad govorimo o buđenju nacionalnog hrvatskog duha, onda vam moram kazati da smo i mi kao ostali dijelovi Hrvatske osjećali ono što je bilo nametnuto, gotovo jedno cijelo stoljeće, od 1918. pa na ovamo. Rekao bih čak i prije, kada su tijekom Prvog svjetskog rata kada su nedužni Hrvati stradavali na Crnom moru u Odesi. Tamo je stradalo desetak tisuća Hrvata. Tijekom ranih devedesetih, zahvaljujući našem rukovodstvu, naš je predsjednik Tuđman procijenio trenutak i došlo je do onoga što smo mi devet stoljeća očekivali”, rekao je Božo Došen.

Domovinski rat nije mimoišao ni Biograd. On se našao na meti topničkih udara, a bilo je poginulih i ranjenih.

“Domovinski rat je uistinu potaknuo brojne Hrvate onoga kraja da drugačije razmišljaju. Biograd je granatiran s mnogih okolnih mjesta. Na grad je dnevno znalo padati desetke tisuća granata. Moj osobni dojam je upečatljiv. U to sam vrijeme bio izvjestitelj za Hrvatski radio u Americi. Svake srijede u 20 sati navečer bilo je dirljivo izvješćivati s bojišnice gdje je bila mogućnost da nećeš završiti to izvješće zbog tih granata”, kazao je Došen.

Božo Došen temeljito i sustavno je obradio u knjizi “Porušene crkve zadarske Nadbiskupije tijekom Domovinskog rata” i u izdanju Matice hrvatske objavio 2017. godine.

“Sjećam se da sam razgovarao sa blagopokojnim nadbiskupom zadarskim Ivanom Prenđom o mogućnosti tiskanja knjige koja bi nas podsjetila na uništavanje sakralnih objekata zadarske nadbiskupije jer je ukupno, prema mojim zbirnim pokazateljima stradalo oko 115 katoličkih crkava, što kapelica. Kada govorimo o Škabrnji, gdje je masakrirano 43 civila, toga dana sam bio u neposrednoj blizini kada su počeli bombardirati, ali je bio strašan ulazak u to mjesto, a dan poslije, u Nadinu je stradalo 19 civila. Mi to nismo očekivali, ali dojučerašnji susjedi su to napravili.

Prema izvješću Andrije Hebranga, u Domovinskom ratu stradalo je odnosno ubijeno više od 14 tisuća što civila što vojnika odnosno policajaca, ali i materijalna šteta je ogromna. Došao sam do podataka da se šteta počinjena od jugovojske i odmetnutih Srba procjenjuje na oko od 300 milijarda dolara, a ove crkve o kojima govorimo oko 100 milijuna kuna za crkve i župne crkve”, naglasio je Došen.

“U mirovini se nađe malo više vremena. Ljubav prema knjizi me vuče od malih nogu i knjiga je moja prva ljubav. Samo da spomenem rječnik Radošinovca. Ta knjiga sadrži 7 do 8 tisuća onih starih specifičnih riječi i onda sam rekao svojim mještanima da uzmu tu knjigu i rade sa svojom djecom. Kad govorite o Običajniku, to je jedna vrsta ostavštine župnika koji onda svojem nasljedniku ostavlja ono što je on radio. To je tradicija jedne župe”, zaključio je Došen.

Novi valovi dobrote

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja