Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Sonje Kuzmić u srijedu, 29. rujna gostovali su Vedran Habel, Marina Jug i Luka Livaja, a povod ovom razgovoru bilo je prvo nacionalno gastro natjecanje Amorova žlica - za društvo jednakosti.

/ dz

“Odlučili smo pokrenuti ovu inicijativu odnosno natjecanje Amorova žlica jer su osobe s invaliditetom u ovo doba pandemije vrlo zakinuti. Svatko od nas može nešto učiniti da pokušamo živjeti u društvu jednakosti. Mi smo odlučili dati svoj obol organizirajući natjecanje za osobe s invaliditetom u gastronomiji pa smo pod pokroviteljstvom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji su nam glavni pokrovitelji, pokrenuli “Amorovu žlicu”. Oni su na jednom sastanku jednoglasno podržali našu ideju i dali nam na odabir koju god želimo crkvu u Republici Hrvatskoj održati natjecanje.

“Krenuli smo sa Siskom jer smatramo da je tamo najteža situacija i da je vrlo alarmantno. Nakon Siska išli smo u Vinkovce, Novi Marof, Pula, Šibenik i Split. Gledajući današnju situaciju u Hrvatskoj i da su osobe bile poprilično izolirane, iznenadio nas je odaziv i to vrlo pozitivno. Nikada nitko ovakvu priču nije radio i sudionike nismo pripremali na to ranije. Dobna granica min je sedamnaest godina, a maksimalne dobi nema. Išli smo na osobe koje u budućnosti mogu samostalno živjeti, ali imamo i osobe koje bi trebale biti dio tržišnog rada da bismo svi mogli zajedno funkcionirati. Potencijalno su to naši djelatnici koji bi trebali biti zaposleni u ugostiteljstvu. U Hrvatskoj ima mnogo kvalitetnih ljudi kojima treba pružiti priliku”, naglasio je Vedran Habel.

Nisam siguran da dvosatno vještačenje prije odabira srednjoškolskog obrazovanja, a ovo natjecanje može pružiti odabir zanimanja u budućnosti.

“Financiramo se donacijama. Nešto su nam osigurali gradovi u koje smo došli, ali nismo svjesni bili da nemam sponzora niti mnogo novaca kojim bismo ostvarili naše ciljeve u početku. No ipak, za sada imamo apsolutnu podršku od svakog gradonačelnika kojemu smo se obratili. Svi koji su bili prisutni vidjeli su da je to priča koja ima smisla i da to nije nešto neostvarivo. Najvažnije nam je da su natjecatelji bili sretni i da žele ponovno doći sljedeće godine, a Hrvatska provincija sv. Jeronima pokazala je veliko srce koje će, vjerujem, nastaviti pokazivati i ubuduće”, istaknuo je Habel.

Marina je iz Koprivnice gdje je vidjela natječaj i poželjela je pokušati nešto novo. “Ja sam koordinatorica i dočekujem natjecatelje, uvodim ih u šatore u kojima kuhaju na radnim jedinicama te brinem o njihovim stvarima. Meni je ovo prekrasno, od samih priprema pa do natjecanja. Oni trenuci kada uvodim natjecatelj pred žiri. Unatoč umoru jako smo sretni.”

Luka se našao u udruzi preko preporuke njegovog brata. “Trudim se i volim ovo što radim. Sve to radim s ljubavlju jer bez nje nema ničega.”

Marina je rekla da željno iščekuje natjecatelje i veseli se druženju. Tamo će natjecatelji unutar 10 minuta završiti svoje jelo ili napitak koji će prezentirati pred žirijem. “Inkluzija je kada osobe s invaliditetom i one bez rade zajedno, jedni druge educiraju i tako bivaju sve jači! Istraživanja su pokazala da su poslodavci spremni zaposliti osobe s invaliditetom, ali one obrazovane i to je i naš cilj”, zaključio je Habel.

Više o natjecanju možete pročitati u nastavku.

Natjecanje je samoinicijativno organizirala Udruga UNUO u suradnji sa Hrvatskom Provincijom Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Prijave su i dalje u tijeku, a prijaviti se možete NAJKASNIJE 5 DANA prije početka natjecanja u gradu u kojemu se namjeravate natjecati. Gastro natjecanje će se održati na 7 lokacija prema datumima kako slijedi:

09.09.- Sisak (Adresa: Crkva Sv. Josip Radnik, Brezovičkog odreda 40 ,Sisak) – 🚫 PRIJAVE ZATVORENE 🚫
12.09.-Vinkovci (Adresa: Samostan Sv. Antuna Padovanskog, Duga ulica 58, Vinkovci – 🚫 PRIJAVE ZATVORENE🚫
16.09.- Novi Marof (Adresa: Župa Sv. Antuna Padovanskog, Franjevačka 6, Novi Marof – 🚫 PRIJAVE ZATVORENE🚫
19.09.-Pula (Adresa: Samostan Sv Frane, Uspon Svetog Franje Asiškog 9, Pula – Prijave do 16.09.
23.09.-Šibenik (Adresa: Samostan Sv Frane, Trg Nikole Tomasea 1, Šibenik – Prijave do 19.09.
26.09.-Split (Adresa: Samostan Sv Frane, Trg Franje Tuđmana 1, Split – Prijave do 23.09.
01.10., 02.10., 03.10.- Zagreb (Adresa: Samostan Sv. Antuna Padovanskog, Sv. Duh 31, Zagreb – Prijave do 28.09

Nakon prvog kruga natjecanja slijedi selekcija najboljih 100 kandidata iz svih županija te potom pristupaju daljnjem natjecanju u Zagrebu. Kandidatima će UNUO besplatno pružiti trening edukaciju kako bi se što spretnije natjecali u četvrt finalu, polu finalu i u konačnici finalu.

Glavna nagrada za pobjednika natjecanja je Putovanje u Rim u trajanju od 3 dana, što pobjedniku omogućuje Hrvatska Provincija Sv. Jeronima franjevaca konventualaca kao motivacija u projektu.

UPUTE ZA NATJECATELJE:

Natjecatelji trebaju doći 20 min prije svog termina. O vremenu i mjestu natjecanja natjecatelji će biti naknadno obaviješteni, a najkasnije 5 dana prije početka natjecanja, kada se i zatvaraju prijave. Natjecanje započinje uvodnim govorom, stoga ukoliko želite popratiti natjecanje, dobrodošli ste u bilo koje doba. Molimo Vas da ponesete popunjene pristupnice (ukoliko ste se prijavili putem web obrasca pristupnice donosimo mi). Svaki natjecatelj ima 10 MINUTA za prigotoviti prezentaciju.

NATJECATELJ BIRA SAMO JEDNU OD SLIJEDEĆIH KATEGORIJA:

1.KUHANJE-jela mogu biti jednostavna koja se rade na licu mjesta unutar 10 minuta ( kao na primjer omlet –u tom slučaju natjecatelj donosi sve potrebne namirnice, začine, ulje…. i kuha na licu mjesta). Ukoliko je jelo zahtjevnije natjecatelj jelo priprema kod kuće i pred žirijem na licu mjesta dogotovi ili podgrije i zatim servira jelo na tanjur. Posuđe za natjecatelje kao i jednokratni tanjuri za servis hrane natjecatelje će dočekati na radnim jedinicama .

U ovoj kategoriji žiri boduje TRI RAZINE :1. urednost 2. način serviranja hrane 3. natjecateljski duh.

2.POSLUŽIVANJE PRED GOSTOM- od ovog se natjecatelja očekuju prezentacijsko govorne vještine unutar 10 minuta. Kod kuće se prigotovi jelo i ponese gotovo na natjecanje. Dužnost ovog natjecatelja je govornim vještinama opisati svoje jelo, od kojih je namirnica napravljeno odnosno na koji način uvjeriti gosta da poželi naručiti baš to jelo.

U ovoj kategoriji žiri boduje TRI RAZINE: 1.govorne vještine 2.način ophođenja prema gostu 3. natjecateljski duh.

3.BARMEN HLADNIH NAPITAKA-KOKTELA- od ovog se natjecatelja očekuje da unutar 10 minuta pripremi interesantan hladan napitak ili koktel od primjerice voća, cijeđenog prirodnog soka od voća ili povrća…..Gotove sokove i namirnice natjecatelj donosi sa sobom i pred žirijem smućka napitak ili koktel te ga posluži u jednokratnu čašu koja će dočekati natjecatelja na radnoj jedinici.

U ovoj kategoriji žiri boduje TRI RAZINE: 1. urednost 2. snalažljivost 3.natjecateljski duh.

Nakon što natjecatelj završi sa prezentacijom slijedi službeno fotografiranje i odlazak u press wall gdje može u kameru reći svoje dojmove (nekoga pozdraviti, reći kako se osjećao i slično).

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja