Budi dio naše mreže

Humanitarni koncert u župi svetog Kvirina na Pantovčaku u Zagrebu

Župa svetog Kvirina na Pantovčaku u Zagrebu poziva danas u 17.30 na humanitarni koncert Tonyja Cetinskog za djecu Goljaka i dobročinitelje pod nazivom 'Blago onom tko te ima'.

/ Snježana Kirinić Grubić

U razgovoru u emisiji „Na valovima dobrote” velečasni Vladimir Kerečeni, upravitelj župe svetog Kvirina istaknuo je kako već četvrtu godinu za redom župa svetog Kvirina u Zagrebu organizira humanitarnu akciju župnog Caritasa. Ove godine akcija se organizira pod nazivom „Blago onom tko te ima”.

„Cilj ovogodišnje akcije je uređenje rehabilitacijske i rekreacijske dvorane u specijalnoj bolnici na Goljaku koja se nalazi na području župe svetog Kvirina. Četvrtu godinu za redom, kroz različite događaje, od prodaje adventskih vijenaca koja se održava na prvu nedjelju došašća, prigodnog humanitarnog koncerta, Božićnog sajma te Nedjelje caritasa kad se prikuplja pomoć u hrani i ostalim potrepštinama za sve korisnike župnog caritasa, želimo svim dobrovoljnim prilozima pomoći Specijalnoj bolnici na Goljaku.

Adventske vijence koji su se prodavali na prvu nedjelju došašća izradili su ovogodišnji prvopričesnici i njihovi roditelji i tako smo uključili aktivno sve, od onih najmlađih do onih starijih članova župne zajednice. Na taj način se, kroz jedan humanitarni karakter, ostvaruje naše župno zajedništvo. Izrađeno je šezdesetak adventskih vijenaca koji su doslovno planuli. Uspjeli smo sve adventske vijence odnijeti u naše domove kako bi u ovim danima došašća našli mjesto na obiteljskom stolu.

Paljenjem adventske svijeće naznačujemo ono što je bitno i što je poruka došašća, a to je da u naš život unosimo više svjetla i više topline.

Na drugu nedjelju došašća bit će Božićni sajam na kojem će se moći kupiti ukrasi, nakit i igračke. Djeca se odriču svojih igračaka i donose ih da bi njihovom prodajom dali doprinos za uređenje dvorane na Goljaku.”

Kako je nastala ideja da se humanitarnom akcijom pomaže baš bolnici Goljak?

“Bolnica se nalazi na području župe svetog Kvirina. Župa ima dobru suradnju i s Bolnicom i sa školom na Goljaku. Prije četiri godine odlučeno je da župa pomogne neredovitim akcijama i aktivnostima bolnice i na taj način se svjedočenjem vjere uključi u potrebe Bolnice. Tako je prve godine uređena čajna kuhinja koju koriste roditelji odnosno djeca za vrijeme terapija. Bolnica na Goljaku ima specifičan program i medicinsku djelatnost za djecu s neuromotoričkim poteškoćama. Dolasci djece traju određeno vrijeme i ta čajna kuhinja je omogućila ugodniji boravak djeci i roditeljima. Druge godine uređeni su stolci za rehabilitaciju koji se posebno izrađuju po mjeri za potrebe rehabilitacije. Treće godine uređena su dva apartmana na lokaciji Mali zelengaj koji se koriste za višednevni boravak djece i roditelja tijekom terapija. Bolnica pruža odgovarajuću medicinsku skrb ali ne može pokriti smještaj. Bolnica, naime,  pokriva cijelu Republiku Hrvatsku i kada roditelji s djecom dobiju svoj termin i dolaze u Zagreb, ako nemaju rodbinu i prijatelje, nemaju gdje prespavati i onda to može biti financijska poteškoća. Odlukom Bolnice javila se želja da se urede ta dva apartmana za boravak djece i roditelja tijekom višednevnih terapija. U dogovoru Bolnice i župe odlučeno je da se urede ti apartmani. Ove godine želja je da se uredi rekreacijska i rehabilitacijska dvorana za potrebe djece koja tamo dolaze na rehabilitaciju kako bi u jednom ugodnom ambijentu mogli što kvalitetnije pristupiti rehabilitaciji koja im je potrebna.

Naziv čitave akcije caritasa ‘Blago onom tko te ima’ naziv je pjesme Tonyja Cetinskog koji će održati večerašnji koncert. Htjeli smo ovim imenom istaknuti humanitarnu dimenziju koncerta i svih događaja u sklopu ovogodišnjeg Došašća na Pantovčaku. Nema ulaznica. Svi ljude dobre volje su pozvani. Ako netko želi imat će mogućnost pridonijeti našoj akciji. Ovo je mogućnost da stvarno čujemo, a onda nakon došašća to i osjetimo – ‘Blago onom tko te ima’.

Dobrota je spremnost za drugoga učiniti ono što bismo htjeli da drugi čine nama, da jedni u drugima možemo prepoznati tu dobrotu kako bi se moglo ostvariti geslo našeg došašća i da onda možemo reći „Blago onom tko nas ima”. Prepoznajmo jedni u drugima blago, blago da imamo jedni druge!”

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja