Budi dio naše mreže

Zagreb: I sjemeništarci doprinijeli 'rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve'

Uoči Misijske nedjelje, u subotu navečer, u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati održana je tradicionalna misijska prigodna večer bogata i svjedočkim i duhovnim sadržajima.

/ anh

U ime domaćina – okupljene prijatelje, redovnice, bogoslove i članove obitelji sjemeništaraca – pozdravio je rektor vlč. Matija Pavlaković. Ovaj susret je način na koji zagrebačko sjemenište želi u Izvanrednom misijskom mjesecu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve, rekao je rektor.

Podsjetio je također da Papa u svojoj poruci istim povodom ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

‘Misijska akademija’ je stoga bila posvećena blaženim Alžirskim mučenicima, beatificiranima prije nepunih godinu dana, 08. prosinca 2018. godine. Blaženim je, naime, proglašeno 19 redovnika i redovnica različitih zajednica koji su ubijeni između 1994. i 1996. za vrijeme građanskog rata u Alžiru.

Posebno vrijedno u svjedočanstvu života svih tih blaženika jest činjenica da su svi oni mogli napustiti Alžir i vratiti se u svoje matične zemlje (Francuska, Španjolska, Belgija i Malta) kada su islamski teroristi počeli ubijati strance, ali su ipak odlučili ostati, ne želeći napuštati svoje prijatelje i susjede, pretežno muslimansko stanovništvo, s kojima su dotad živjeli u miroljubivom suživotu i kojima su na razne načine pomagali.

Među njima se na poseban način ističe sedam trapista, o kojima je snimljen film „O ljudima i bogovima“. Sjemeništarac druge godine, Tomislav Bernić, uz nekoliko isječaka iz tog filma, sudionicima misijske večeri iznio je ljepotu i snagu njihovog svjedočanstva.

Središnji dio večeri bilo je svjedočanstvo o 22-godišnjem misijskom iskustvu vlč. Franje Jačmenice, župnik župe Sv. Ivana apostola i evanđelista u Cerju.

Misijska večer 2019. na Šalati

vlč. Franjo Jačmenica

Naglasio je svoj vrlo uspješan rad na polju pastoral duhovnih zvanja te se pohvalio najpoznatijim svećenikom iz Benina, a negdašnjim njegovim ministrantom, koji trenutno vrši službu studentskoga kapelana Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Odilona Singba.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova. Bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja, a sve je meditativnom glazbom i pjesmom pratio zbor i tamburaški sastav sjemeništaraca, pod vodstvom prof. Ane Jazbec.

Druženje se nastavilo u prostorima Sjemeništa i tom se prilikom moglo nabaviti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili upravo za ovu prigodu.

Misijska večer 2019. na Šalati

Sav prikupljen novac sjemeništarci će usmjeriti u korist ‘Doma svetog pape Ivana Pavla II.’ u Beninu u kojem živi i školuje se tridesetak djevojčica. One su, podsjećamo, zbog poplava u Beninu 2015. ostale na žalost bez roditelja.

Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u sjemeništu bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi, poručuju sjemeništarci u tekstu kojeg su objavili na svojim mrežnim stranicama i ustupili Hrvatskoj katoličkoj mreži.

Hvala im na svemu što rade, u ime uredništva i čitatelja HKM-a , te neka ustraju u svome poslanju. Možda je među njima i neki budući misionar, tko zna.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja