Budi dio naše mreže

„Prepoznale su se one koje na neki način žele naći još dublje sebe, tražeći Boga, i tražeći Boga naći sebe”, poručuje za Hrvatsku katoličku mrežu s. Marina Kosina, suvoditeljica ljetnog kampa za djevojke od 1. kolovoza do 8. kolovoza u Bibinjama kojeg organiziraju Karmelićanke BSI-a.

/ anh

HKR-ov ‘Ljetni kompas’ jutros je svoje slušatelje poveo kod Karmelićanki BSI-a – Božanskog Srca Isusovog – koje u svome samostanu u Bibinjama organiziraju ljetni kamp za djevojke od 1. kolovoza do 8. kolovoza.

Iskustvo kroz nekoliko proteklih godina pokazalo im je da je ovaj duhovno-rekreativni kamp najprimjereniji za djevojke od 18 do 35 godina, pojasnila je voditeljica s. Marina Kosina koja kam vodi sa susestrom Anicom Marijom Cvitković.

Prema prijavmaa karmelićane su uočili da im se prijavljuju djevojke koje su se osjetile pozvanima i koje žele provesti odmor na drugačiji način u samostanskom ozračju gdje je također mogućnost, uz odmor za tijelo, sadržaji koji mogu biti korisni za osvježenje duše i rast u vjeri.

„Neke je upravo privuklo upravo to što su imale priliku prije upoznati karmelsku duhovnost i žele uči u nju još dublje”, kaže s. Marina, pojašnjavajući: Nešto ih je privuklo i nadsju se da će im to jako pomoći za daljnji i neki novi dublji rast u vjeri.

Među njima ima onih koje su proteklih godina sudjelovale na sličnim ljetnim događanjima koje Crkva u Hrvata u velikoj mjeri nudi u ovo doba godine te osjećaju da će u ‘karmelskom Bibinju’ biti ipak drugačije i još malo intimnije s Bogom s obzirom na takvu karakteristiku karmelske duhovnosti.

„Prepoznale su se one koje na neki način žele naći još dublje sebe, tražeći Boga, i tražeći Boga naći sebe”, istaknula je HKM-ova sugovornica.

Tema sedmodnevnog susreta je akrostih: „Isus sasvim usrećuje srce” i to kroz Božju riječ i iskustvo onih osoba za koje nam je Crkva potvrdila da su to ostvarili u svom životu, a to su upravo sveci i crkveni naučitelji iz karmelskog reda.

Karmelićanke su s takvom temom htjele osvrnuti i na ono „što vidimo da djevojke zanima i da im je potrebno”, ujedno – kaže isto tako – otkrivamo koliko je karmelska duhovnost poželjna i potrebna današnjem vremenu. To ćemo pokušati i podijeliti sa sudionicama, kaže ona dodajući da će ih zaustaviti na različitim životnim horizontima; poput prijateljevanja s Bogom, put do iskustva Božje ljubavi, veličine ljudske duše, ljepote kršćanskog poziva, teškoće rasta u vjeri…

Isto tako, voditeljice će ostati otvorene za za sve ono za što budu vidjeli da je sudionicama potrebno. Na dnevnoj razini program će pratiti redovnički život samsotana, a to su mnoge sudionice i tražile. Dan će započeti s Bogom i završiti s Bogom. Prvo na redu je – kao i u svim drugim redovničkim zajednicama inače – jutarnja molitva, dok će ostali prijepodnevni dio biti rezerviran za duhovne sadržaje – kateheze, radionice, rad u skupinama.

Poslijepodne su im, pak, isplanirale kupanje, odmor, neizbježni ljetni rekreativni dio, dakao uz svakodnevnu svetu misu i večernji program u kojem djevojkama karmelićanke kombinirano nude priliku za još malo jače produbljivanje sadržaja dana, bilo kroz duhovnu ponudu ili neki drugi rekreativni sadržaj.

Večernje vrijeme će biti rezervirano i za euharistijsko klanjanje tako da neće moći reći kako nisu imale priliku provesti ljeto s Isusom i biti na ljetovanju ljetovanju s euharistijskim Isusom što je ono najbolje i jedinstveno.

„Vjerujem da će ovakav odmor djevojkama biti nešto dobro i korisno” što karmelićankama Božanskog Srca Isusovog govore i prijašnja iskustva jer neke su im djevojke ostavile i pisani trag.

Jedna od njih tako je svake večeri u Bibinjama odlazila na spavanje znajući da se nalazi na pravom mjestu i jedva je čekala novi dan da vidi što će im sestre i Gospodin ponudii

Uvijek postoje i potrebe za razgovorom djevojaka i karmelićanka, rekla za kraj s. Marina Kosina i iznosi možda oni najbolje nekima: Imaju još dva slobodna mjesta pa ako im se netko još želi priključiti od 1. kolovoza može se sestrama slobodno javiti na ove kontakte – e mail: marina.kosina@gmail.com te broj telefona samostana u Hrvatskom Leskovcu: 01 65 78 450, a „neka Isus doista bude odmor onima koji neće moći ići na more”, zaključila je sugovornica ‘Ljetnog kompasa’ Hrvatske katoličke mreže.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja