Budi dio naše mreže

"Tijekom jednog susreta želimo osobu dotaknuti u cijelosti: duhovnu, fizičku i psihičku komponentu. Trudimo se pružiti osobi svake dobi nešto specifično s naglaskom na zajedništvo između generacija kako bi mladi učili od starijih i obrnuto. Oni koji dođu uvijek žele ostati duže, nikada ne završimo na vrijeme, dolasci su nabijeni radošću, a po odlasku su svi ispunjeni", rekla je sestra Dijana.

/ Filip Ećimović

U općini Čapljina na župi u mjestu Gabela Polje djeluju sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova. Petkom organiziraju susret na koji su pozvani: osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti i radnička mladež.

Za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo sa sestrom Dijanom Mlinarić koja vodi i organizira SKUPove.

Sestra Dijana Mlinarić je istaknula da su ove godine pet mladih osoba aktivnih u župi Gabela Polje odlučili poslati na formaciju u Sarajevo. Tih pet osoba niknulo je unutar zajednice koju okuplja s. Dijana s još 11 animatora koji s njom osmišljavaju, planiraju i izvode aktivnosti za djecu i mlade.

“Dolazim s Jaruna iz salezijanske župe, tijekom mojeg rasta na mene su utjecali salezijanci. Božja je providnost što sam imala priliku prepoznati ljepotu i radost darivanja sebe kroz okupljanje svojih vršnjaka, u organizaciji događaja za njih. Vidjela sam ljepotu rada s djecom, a rad s njima je ulaganje u budućnost. Kao mladoj osobi laiku animiranje drugih i priprema susreta za druge i s drugima, snažno je utjecalo na moju formaciju i poziv”, naglasila je s. Dijana.

U pripremi susreta s. Dijana i 11 animatora paze da sadržaj bude raznolik. “Od velike mi je važnosti zajedništvo na razini zajednice, zatim župe, pa biskupije i na kraju Crkve općenito. Kao sestra Karmelićanka Božanskog Srca Isusova uvijek ostajem u duhovnosti zajednice iz koje potječem i to prenosim na mlade”, istaknula je.

Na susretima slijede teme iz Crkve, teme vezane uz liturgijsku godinu, istražuju područja karmelske duhovnosti, zatim teme koje su mladima aktualne i problematične. Oni koji dođu na susret mogu posvjedočiti da je to radosno i opušteno okupljanje gdje mladi ne trebaju brinuti što će tko o njima misliti ili biti ozbiljni, uštogljeni, umjetni.

SKUP petkom / Foto: Facebook

Zajedništvo koje grade odiše ugođajem dobrodošlice koja je prepoznatljiva na početku susreta kada je vrijeme za igru, ples, animaciju ili pjesmu.

“Svi su dobrodošli neovisno od mjesta dolaska, svi su jednako važni “, rado govori s. Dijana

Druga dio susreta je molitveni trenutak, kojem se trudi iznova pristupiti na novi način kako bi trenuci bili raznoliki. Cilj je mlade upoznati s različitim načinima molitve i susreta s Bogom: molitva krunice, krunica Božjeg milosrđa, čitanje sv. Pisma, razmatranja, pjesma i tekstovi svetaca.

“Treći dio susreta je  katehetski dio koji vodim ja, a ispunjen je razgovorom o određenoj tematici. U radu s mladima rado se vraćam na riječi sv. Ivana Bosca: ˝Ako uistinu želiš upoznat mladog čovjeka, kakav je i što on treba, igraj se s njim˝. Pomoću igre distance pretvaramo u blizine, rušimo zidove predrasuda i stvaramo odnose u kojim opušteno možemo biti što jesmo i tako zajedno tražiti Gospodina kao braća i sestre.  Imamo zaista ozbiljne i duboke teme, mladi otvoreno slušaju i sudjeluju. Planiramo pozvati goste s vremena na vrijeme kako bi oni s nama podijelili svoje iskustvo”, rekla je s. Dijana.

Katehetski dio susreta aktualiziraju kroz kviz ili nekakvo natjecanje koji su uvijek povezani s temom razgovora. U dinamičnim igrama i raznolikosti pristupa određenoj temi, s. Dijana vidi put kojim se pojedinci otvaraju zajedništvu i bolje upoznaju jedni druge, a time i sebe. Na kraju susreta nerijetko bude čuđenja mladih ljudi koji su stvorili zajedništvu na iskren i jednostavan način.


“Tijekom jednog susreta želimo osobu dotaknuti u cijelosti: duhovnu, fizičku i psihičku komponentu. Trudimo se pružiti osobi svake dobi nešto specifično s naglaskom na zajedništvo između generacija kako bi mladi učili od starijih i obrnuto. Oni koji dođu uvijek žele ostati duže, nikada ne završimo na vrijeme, dolasci su nabijeni radošću, a po odlasku su svi ispunjeni”, rekla je sestra Dijana.

Mladi u Hercegovini originalno susrete zovu “SKUP”, jer im je jako važno skupiti sve mlade kako bi zajedništvo bilo što veće. “Naši susreti petkom stoga su ˝SKUPOVI˝, naglasila je s. Dijana.

Susreti se održavaju petkom u 20 sati u Gabela Polju.

Dodajmo da je projekt formacije animatora, program “Mladi za mlade”, nastao je pod okriljem ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije i salezijanske obitelji. Projekt se i dan danas širi i održava paralelno u nekoliko hrvatskih biskupija, te na području Bosne i Hercegovine u gradu Sarajevu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja