Budi dio naše mreže

Psihijatar Ivan Ćelić pročelnik je Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Na svome Facebook profilu objavio je tekst o opasnostima korištenja ketamina, najbrže rastućeg halucinogena na svijetu. Radi se o klupskoj drogi koju najčešće koriste osobe od 18 do 25 godina. Droga je to koja djeluje brzo, osobito ako se ušmrkava ili injicira, a najintenzivniji učinak ima oko sat vremena nakon konzumacije. Tekst prenosimo u cijelosti.

/ hk

Ketamin je disocijativni anestetik koji osim sedativnih svojstava proizvodi neku vrstu izvantjelesnog iskustva u kojem se konzument osjeća odvojeno od sebe i okoline koja ga okružuje. On iskrivljuje percepciju vida i zvuka te može otežavati kretanje. U visokim dozama, konzument se često osjeća kao da je onkraj smrti. Međutim, ljudi navode da su u stanju potpunog blaženstva i sreće, što ga čini vrlo privlačnom drogom za mnoge.

Foto: Pixabay

Ketamin spada u supstance iz Skupine III (prema američkom Zakonu o kontroliranim drogama i tvarima) zbog svog potencijala za zlouporabu i ovisnost. Može se zlorabiti na brojne načine: oralno, šmrkanjem ili injekcijom. Općenito se prodaje kao fini bijeli prah dobiven iz tekućeg stanja. Koristi se kao “droga za silovanje”, usipa se u piće radi uspavljivanja i otežanog kretanja.

U medicinskom okruženju, ketamin se često koristi za sedaciju djece koja imaju nuspojave na druge anestetike, kao i u svrhu sedacije kod zračenja i liječenja opeklina. Koristan je u situacijama gdje je sedacija neophodna te bi jači anestetici bili suvišni, no zbog potencijala zlouporabe, danas se rijetko koristi. Češće se koristi u veterinarskim ordinacijama u koje se sve više provaljuje upravo zbog ketamina.

Tko zlorabi ketamin?

Ketamin stupa na scenu rekreacijskih droga početkom i sredinom 1980-ih. Postaje popularan u noćnim klubovima i određenim plesnim kulturama poput rave scene, izvorno kako bi pojačao učinak ecstasyja (MDMA). Rekreacijska uporaba ketamina nastavlja rasti, da bi ga 1999. svrstali u Skupinu III.

Danas ga svrstavamo u klupske droge, a najčešće ga koriste osobe od 18 do 25 godina. Djeluje brzo, osobito ako ga se ušmrkava ili injicira, najintenzivniji učinak ima za oko sat vremena, što ga čini idealnim za večernje partije koji konzumenta ne omame na dulje vrijeme.

Foto: Pixabay

Ketamin, također, može imati veliki potencijal za zlouporabu među onima koji pokušavaju sami liječiti depresiju ili suicidalne ideje s ciljem ublažavanja takvih stanja. Danas se proučava mogućnost korištenja ketamina kao lijeka za suicidalne pulzije i duboku depresiju. Pacijent može završiti u bolnici radi suicidalnosti te ga se s kontroliranom dozom ketamina može brzo izvući iz depresije. Nakon što se stanje poboljša, mogu se planirati ambulantni tretman, dugoročno uvođenje nekog antidepresiva ili drugi oblici liječenja.

Ova teorija pokrenula je otvaranje niza klinika u SAD-u koje pokušavaju koristiti ketamin u obliku “infuzija” kroz nekoliko dana za liječenje depresije. No, ovaj model nije dovoljno ispitan, a potencijal za stvaranje ovisnosti i dalje predstavlja problem.

Znakovi ovisnosti

Ketamin može razviti znakove tolerancije i ovisnosti. Nakon što se ovisnost razvije i pojedinac često uzima drogu, ona postaje lako uočljiva jer su njegovi učinci na mozak vrlo intenzivni. U znakove ovisnosti o ketaminu ubrajamo: često stanje odvlačenja pozornosti i/ili pospanosti, poteškoće koncentracije, umor ili manjak motivacije, smanjenu sposobnost osjećanja fizičke boli, gubitak koordinacije, nerazgovjetan govor, crvenilo kože, nesanicu, bol u mjehuru i inkontinenciju.

Svaku ovisnost karakteriziraju žudnja, opća zaokupljenost drogom i zanemarivanje obitelji, prijatelja, škole i/ili posla kako bi se droga nabavila ili uzela. Ovisnici o drogama mogu pokušati prestati s uzimanjem zbog društvenih, financijskih ili čak zakonskih problema, no najčešće to sami neće uspjeti. Zato postoje centri za liječenje ovisnosti koji mogu pomoći u odvikavanju.

Mogućnosti liječenja

Ovisnost o ketaminu je ozbiljan problem koji ne samo da otežava funkcioniranje u svakodnevnom životu, nego može imati ozbiljne dugoročne zdravstvene posljedice, osobito u odnosu na mokraćni sustav. Jedno je istraživanje pokazalo da su miševi koji su redovito uzimali ketamin skloniji patologiji bubrega. Dugotrajna uporaba također može uzrokovati neurokognitivna oštećenja, osobito što se tiče pamćenja. Ovi kognitivni deficiti mogu otežati pojedincu da shvati da se razvila ovisnost i da je potrebno liječenje. Zbog toga se nakon detoksikacije ovisnicima o ketaminu često preporuča bolničko liječenje.

Simptomi sustezanja od ketamina nisu životno ugrožavajući i nisu tako ozbiljni kao kod nekih drugih droga. Oni su uglavnom psihološki, ali su još uvijek neugodni i praćeni jakom žudnjom. Međutim, proces odvikavanja ne ide jednostavno zbog njegovih učinaka na mozak, osobito na pamćenje.

Poznato je da ketamin uzrokuje amneziju, pa se osoba ne može sjetiti koliko je i kada čega uzela. To može povećati rizik od predoziranja, iako su smrtni slučajevi zbog predoziranja ketaminom rijetki – u Velikoj Britaniji su od 1993. do 2006. zabilježena samo 23 smrtna slučaja zbog predoziranja ketaminom, najčešće u kombinaciji s drugim drogama.

Foto: Pixabay

Sustezanje od ketamina

Kada se opojna tvar koristi redovito ili intenzivno tijekom duljeg vremenskog razdoblja, fizička ovisnost postaje sve vjerojatnija. Fizička ovisnost se događa kada se tijelo i kemija mozga počnu prilagođavati stalnoj prisutnosti neke tvari. Ako droga o kojoj je riječ uzrokuje oslobađanje određene kemijske tvari ili neurotransmitera u mozgu, on ih često sam prestane proizvoditi. Kada prestane uporaba određene droge, postoji ozbiljan deficit u tim prirodnim kemijskim tvarima, što uzrokuje simptome sustezanja.

Simptomi sustezanja od ketamina obično traju 4-6 dana, a počinju oko 24-72 sata od posljednje doze. Simptomi mogu biti: gubitak apetita, umor, znojenje, tremor, nemir, anksioznost i depresija, noćne more, brz ili nepravilan rad srca te zimica.

Najveći rizik kod sindroma sustezanja od ketamina jest depresija sa suicidalnim mislima. To posebno vrijedi za one koji su pokušali koristiti ketamin u liječenju depresivnih tegoba. Gubitak bijega u stanje blaženstva, kao i smanjena osjetljivost receptora u mozgu u vezi s prirodnim antidepresivima u tijelu, može uzrokovati strmoglavu spiralu u duboku depresiju i suicidalne misli.

Unatoč tome, prognoza oporavka nakon ovisnosti o ketaminu je prilično dobra, osobito u usporedbi s drugim tvarima koje izazivaju ovisnost. Budući da je uporaba ketamina prilično rijetka, potrebno je izbjegavati klupsku scenu gdje ga se najčešće može naći. Uz liječenje depresije i opredijeljenost grupama podrške i zdravijem načinu životu, svatko navučen na ketamin može živjeti dug i zdrav život.

Foto: Pixabay

Prema: americanaddictioncenters.org

Ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć zbog zlouporabe ketamina ili neke druge klupske droge, slobodni ste obratiti se stručnom timu u Zavodu za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče (dualni.vrapce@gmail.com)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja