Budi dio naše mreže

Franjevački ljetni kamp za mlade pod nazivom „Uspon na goru LaVerna“ okupio je u creskom samostanu sv. Franje, kroz tjedan dana, od 3. do 10. kolovoza, pedesetak mladih iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

/ vbb

U srijedu, 10. kolovoza 2022. u Cresu je završio franjevački ljetni kamp za mlade pod nazivom „Uspon na goru La Verna“. Pedesetak mladih iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pod vodstvom fra Josipa Blaževića, u creskom samostanu sv. Franje, franjevaca konventualaca, kroz kateheze i radionice upoznavali su i vježbali kršćanski put savršenstva po sv. Bonaventuri.

Svemir je najljepša knjiga svih vremena ikada napisana, ali nakon pada u grijeh čovjeku više ništa ne govori, radi čega mu je potrebno Sveto pismo za njegovo razumijevanje. U svome djelu „Put duha k Bogu“ sv. Bonaventura opisao je stupnjeve po kojima se duša uspinje Bogu, od stvorenja do Stvoritelja. Put čišćenja treba dovesti dušu do mira, put prosvjetljenja do sjaja istine, a put sjedinjenja do ljubavi.

Okruženje creskog samostana prirodom i morem poslužilo je kao idealno mjesto za uvod u kontemplativnu molitvu i lectio divina. Mladi su aktivno sudjelovali u cjelonoćnom euharistijskom klanjanju, ranojutarnjem usponu na obližnje hodočasničko brdo San Salvadur (creska LaVerna!) na kojemu su u cik zore slavili euharistiju, u Vrtu Bezgrešne noću molili krunicu i posvetili se Bezgrešnoj, sudjelovali na misi kod sestara benediktinki koje su mladima predstavile vlastiti kontemplativni put, scenski izvodili biblijske odlomke, razmatrali otajstvo utjelovljenja i muke Isusa Krista, upoznavali sebe u svjetlu Božje riječi i međusobno dijelili iskustva.

Susret je završio u srijedu s ručkom i poticajem da Uspon na goru La Verna nastave kroz cijeli život. Kruna susreta bila je scenska izvedba sv. Klare i završna pjesma koju su priredili mladi iz sv. Ivana Zeline. Slijedeći korak je hodočašće sudionika koncem kolovoza na stvarnu goru La Verna u Italiji na kojoj je sv. Bonaventura primio prosvjetljenje i tamo zapisao svoje iskustvo Puta duha k’ Bogu.

Franjevački kamp za mlade na Cresu / Foto: J. Blažević

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja