Budi dio naše mreže

"Bez križa nema kršćanstva, nema vjere, nema čovjeka vjernika. Zato kada ti je teško u životu i kada misliš da je sve izgubljeno pogledaj u Kristov križ i shvatit ćeš što je On učinio za tebe i da svaka tvoja patnja ima smisao u križu Isusa Krista," poručio je okupljenim mladima duhovnik vlč. Dušan Milekić.

/ fe/Suzana Darabašić/Ivica Zrno

Treći po redu križni put Srijemske biskupije organiziran je s ciljem duhovnog rasta, a pod pokroviteljstvom i u organizaciji Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije te Ureda za pastoral mladih – koji predvodi vlč. Dušan Milekić.  Duhovni program održan je u petak u Srijemskoj Mitrovici.

Mladi iz srijemskih župa, okupili su se najprije u dvorištu župe sveti Dimitrije, đakon i mučenik, a zatim su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pješice uputili prema srijemskomitrovičkoj Kalvariji, jedinom prirodnom uzvišenju u Srijemskoj Mitrovici, gdje se nalaze postaje križnoga puta, te kapelica Žalosne Gospe mitrovačke. Uz nazočnost svećenika grada domaćina i okolnih župa iz Srijema, na tom je mjestu upriličena pobožnost križnoga puta, a za mlade iz Srijema ovo je bila prilika da se bliže upoznaju i da u duhovnom smislu, još više rastu u tom zajedništvu.

Križni put mladih Srijemske biskupije / Foto: Suzana Darabašić / Darko Peka /

Do sada je Križni put mladih Srijemske biskupije održavan na Tekijama u biskupijskom svetištu u Petrovaradinu. No postojala je želja da se mladi potaknu da u zajedništvu, bliže upoznaju i ostale župe Srijemske biskupije.

“Želja nam je da u vrijeme korizme okupimo mlade u zajedničkom susretu i promišljanju u tom vremenu, o Isusovoj muci, u duhovnom susretu s Njim, te da kroz pobožnost križnoga puta, osjetimo tu blizinu s Njim u svetoj Misi i prigodnoj molitvi. U tom zajedništvu mladih, s obzirom na to da dolaze iz više okolnih župa koji pripadaju našoj Biskupiji, želimo ih još više zbližiti u njihovom jedinstvu. S obzirom na okolnosti, odaziv mladih je dobar što me osobno veoma raduje i mislim da je to dodatni poticaj i za dalje. S obzirom na pandemiju, moramo biti obazrivi, ali smatramo da život ne treba stati. Želimo mlade ohrabriti kako bi i u Bogu pronašli sigurnost i mir,” istaknuo je vlč. Dušan Milekić povjerenik za mlade Srijemske biskupije.

Križni put mladih Srijemske biskupije / Foto: Suzana Darabašić / Darko Peka /

Bila je ovo prigoda da mladi u zajedništvu i jedinstvu, daju slavu Bogu i pođu križnim putem Isusa Krista.

“Ono što je veoma važno to je da se radi o mladim ljudima kojima svijet nudi toliko različitih mogućnosti, a evo ovdje su s nama. Kao sudomaćin, ističem svoje veliko zadovoljstvo radi toga. Pokazati nekome koliko ga ljubite a da to bude opisano krvlju, bičevima, odbacivanjem, velikom žrtvom, nije mala stvar. Ako zastanemo nad ovom Kristovom mukom, shvatit ćemo da je svaka naša muka puno manja. Smisao križnoga puta, kako ja vidim kao vjernik, nije ništa drugo nego da nas Krist osvijesti i da nas dozove da mi bez Njega i bez križa, ne možemo biti kršćani. Stoga križni put uistinu molimo rado. Moja preporuka je da dok čitamo riječi i tekst križnoga puta, pokušamo biti baš u tim riječima. Tek tada ćemo ga početi puno više shvaćati, jer je križni put veoma važna pobožnost,” izjavio je u svojstvu sudomaćina vlč. Ivica Zrno, koordinator Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije.

Križni put mladih Srijemske biskupije / Foto: Suzana Darabašić / Darko Peka /

Nakon pobožnosti križnog puta slavljena je sveta Misa, koju je predslavio vlč. Dušan Milekić. Okupljeni mladi, u zajedništvu s pastirima i ovdje su iskazali svoju veliku pobožnost.

U prigodnoj homiliji, vlč. Dušan Milekić je istaknuo kako je “od velikog značenja naš susret ovdje i pobožnost koju iskazujemo Bogu u ovaj dan. Gledajući mladost koja se okupila, ulijeva se nada da čovjek današnjice kojega vi, dragi mladi, predstavljate Boga nije odbacio, nego da je istinski tražitelj Boga. A ima li boljeg načine nego ići Njegovim putem. U ovom slučaju govorimo i o križnom putu koji je zaista težak. Koji žele ići ti m putem – putem Isusa Krista moraju računati sa žrtvom. A to nije niti malo lako. Zato, dragi mladi, ne dajte se obeshrabriti i kročite hrabro Njegovim stopama. Kada smo uz Boga, svaki teret i svaka žrtva je lakša.”

Križni put mladih Srijemske biskupije / Foto: Suzana Darabašić / Darko Peka /

Nakon svete Mise, mladi su se uputili prema župskoj crkvi gdje ih je u ime mons. Đure Gašparovića, biskupa srijemskog, pozdravio vlč. Ivica Zrno.

“Dragi mladi, u ime nas domaćina, u ime Biskupa, pozdravljam vas u Katedrali Srijemske biskupije. Dobro nam došli! Preuzvišeni gospodin Biskup nije danas mogao biti s nama, ali se istinski raduje zbog našega susreta i svakog duhovnog koraka koji smo već učinili i koji ćemo tek učiniti. Zaista je lijepo ovo naše okupljanje i iskaz vjere koji danas dajemo. Lijepo je ovo svjedočanstvo svijetu današnjice, a ono bi se moglo sažeti u jednoj misli – s Bogom je sve lakše. Hvala vam na današnjem svjedočanstvu. Neka se ono nastavi u vašim mjestima, obiteljima i društvu u kojem se krećete,” poručio je vlč. Ivica Zrno.

Zatim je uslijedio duhovni nagovor na temu “Zašto je Krist morao biti razapet?”, koji je imao vlč. Dušan Milekić.

Križni put mladih Srijemske biskupije / Foto: Suzana Darabašić / Darko Peka /

“Kristove riječi su veoma važne. Istina, možda su teške i nama ponekad neshvatljive, ali ako smo vjernici trudit ćemo se razumjeti što nam to Krist govori i na koji na put poziva. Vjerujem da nitko nije pošteđen patnje i boli u ovom svijetu. Vjerujem da ima obilje situacija za koje ne želimo da su u našem životu. Vjerujem da je obilje trenutaka kada se pitamo treba li meni sve to u životu. I odgovora nema. A zapravo odgovor treba tražiti, ne u logici svijeta, nego u logici križa. Isus je bio razapet i to je teška i kruta stvarnost. Ali je, u isto vrijeme stvarnost koju treba prihvatiti i stvarnost kojom je obilježen moj vjernički život. Bez križa nema kršćanstva, nema vjere, nema čovjeka vjernika. Zato kada ti je teško u životu i kada misliš da je sve izgubljeno pogledaj u Kristov križ i shvatit ćeš što je On učinio za tebe i da svaka tvoja patnja ima smisao u križu Isusa Krista,” poručio je među ostalim vlč. Dušan Milekić.

Nakon duhovnog nagovora uslijedila je okrjepa na dvorištu župe.

Dojmovi mladih

“Lijepo je vidjeti okupljene mlade iz više župa Srijemske biskupije, koji su došli na pobožnost križnoga puta u Srijemsku Mitrovicu,” rekao je mladi župljanin Zemuna Marko Šalić i dodao da s obzirom na situaciju nisu imali priliku duže vremena da se vide. “Na naše opće zadovoljstvo, sada se ukazala prilika da se ponovno okupimo i zajedništvu sudjelujemo u pobožnosti križnoga puta.”

Matija Šeremet iz Šida, rado se odazvao pozivu biti sudionikom pobožnosti križnoga puta. “Drago mi je što mogu biti dio skupa mladih. Križni put mi mnogo znači zato što smatram da je to najbolji način da se prisjetimo kako je Isus Krist patio. Također smatram da je to najbolja priprava za Uskrs, jer nema Uskrsa u punom smislu te riječi, dok vjernici ne osjete Isusovu patnju i smrt na križu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja