Budi dio naše mreže

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava edukacijski je projekt u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska koja je na jednom mjestu okupila preko 50 mladih te brojne stručnjake iz područja bioetike, medicine, filozofije i ljudskih prava održana je po peti put u Šibeniku.

/ Ivana Markić

Svjetski savez mladih Hrvatska i ovoga ljeta organizirao je petu godinu zaredom Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku u nacionalnom terminu za mlade iz Hrvatske od 1. do 7. kolovoza. A u tijeku je i drugu godinu zaredom Ljetna škola bioetike i ljudskih prava u međunarodnom terminu za mlade iz Europe i cijeloga svijeta.

Na nacionalnom terminu sudjelovalo je preko 40 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladi stručnjaci.

Središnji cilj projekata je cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i bioetičke problematike. Ove se godine promišljalo o pitanjima prava na život, pobačaja, eutanazije, surogatstva, transhumanizma, informiranog pristanka, cijepljenja, javnoga zdravstva i istraživanja na embrionalnim stanicama. Navedene će teme predstaviti priznati stručnjaci iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Ovogodišnji predavača u nacionalnom terminu bili su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Dinka Šago, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Barbara Preložnjak, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i drugi.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava odgovor je SSMH-a na manjak kritičkog pristupanja bioetičkim sadržajima u Hrvatskoj te neprepoznavanje bioetike kao važne interdisciplinarne discipline. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru koriste bez razumijevanja i interpretiraju na različite načine, SSMH želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju te im tako osigurati prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima je bilo omogućeno razumijevanje aktualnih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava. Sve je to nužno za razvoj mladih kako bi mogli postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet. Mladi polaznici Ljetne škole na predavanjima mogli su steći specifična znanja iz medicine, prava i filozofije, dok su na radionicama i debatama mogli razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja.

Svoje su dojmove podijelili i sudionici Ljetne škole.

“Teško je pronaći odgovarajuće riječi koje bi opisale ovu Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava. Za mene definitivno jedno od najboljih iskustava ikad. Kad sam čula o čemu se radi, moram priznati da sam bila pomalo skeptična, međutim, Ljetna škola ne samo da je ispunila moja očekivanja već ih je apsolutno nadmašila! Iako je središnji cilj projekta bila edukacija, za mene su posebno središte činili susreti s ljudima. Otvorenost, susretljivost, zajedništvo te sklapanje novih prijateljstava jednostavno su me obogatili za cijeli život. Iako smo kao pojedinci dosta različiti, ipak smo svi priklonjeni onim temeljnim vrijednostima u čijem je središtu dostojanstvo svakog čovjeka. Zaista mi je drago što sam bila dio ovog projekta a posebno se radujem nekim novim susretima!”, rekla je Danijela Drinovac.

“Ljetna škola bioetike i ljudskih prava izvanredan je spoj učenja, promišljanja, druženja i zabave. S obzirom na interdisciplinarni karakter škole, koji uključuje kombinaciju medicinske, pravne i filozofske perspektive, čast mi je što sam imala priliku slušati vrhunske stručnjake iz navedenih područja i učiti od njih. Tijekom dana provedenih u Šibeniku na ljetnoj školi produbila sam neke svoje intuitivne stavove te ih učvrstila spoznajama koje sam stekla. Vezano uz to, istaknula bih kako mi je bilo vrlo izazovno sudjelovati u debatama te tako izaći iz vlastite zone udobnosti i testirati svoje komunikacijske i zagovaračke vještine. Uz sve navedeno, posebno će mi u sjećanju ostati nova poznanstva, lijepi razgovori i promišljanja te druženja s dragim ljudima. Ljetnu školu bioetike i ljudskih preporučila bih svima koji svojoj lepezi iskustava žele pridodati i jedan ovakav hvalevrijedan projekt”, istaknula je Iva Marija Pitlović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja