Budi dio naše mreže

Gospićko-senjska biskupija bit će 2024. godine domaćin 12. Susreta hrvatske katoličke mladeži. Tim su povodom biskup Zdenko Križić i predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić dali ekskluzivne izjave za HKR.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kako je rekao mons. Križić, još nisu spremni za organizaciju Susreta, ali već duže vrijeme o tome razmišljaju. “S pripremama ćemo svakako početi odmah, odnosno sigurno nećemo čekati zadnji čas. Bilo je riječi i o datumu Susreta, koji bi trebao biti uz Petu vazmenu nedjelju 2024. godine, dakle krajem travnja ili početkom svibnja te godine.”

Biskup Zdenko Križić / Foto: IKA

Osvrnuo se i na upravo završeni Susret u Bjelovaru: “Divim se ovim mladima što su sve izdržali. Bez obzira kakvo vrijeme bilo, gledao sam ozarena lica i radosne osobe, pune duhovitosti, ali i ozbiljnosti. Vidjelo se to i u ispovijedanju ispod kišobrana na svakom koraku. To znači da mladi ovdje nisu došli zbog provoda, nego prije svega biti tu uz Isusa.”

Živo(s)t Gospićko-senjske biskupije

Na pitanje pak o nedavnom otvaranju novoga samostana karmelićanki u Gospiću, rekao je da je fokus bio na tome da se završe građevinski radovi u samostanu, da sestre mogu ući u samostan. “To se sada i dogodilo i to vidim kao posebnu milost. Ali to vidimo stalno. Sestre mi javljaju da ljudi svakodnevno dolaze, donose im puno toga, pitaju što im treba, uistinu radosni što su im sestre došle. To pak znači da u njima prepoznaju znak božanskoga i blagoslova, a duboko sam uvjeren da će one to biti sve više i više, ne samo za grad Gospić i okolicu, nego i za cijelu biskupiju, pa i šire”, dodao je mons. Križić, povezujući s time i najavljenu biskupijsku Sinodu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić / foto: sibenska-biskupija.hr

Biskup Rogić je dodao da je tijekom mise molio Boga da malo zaustavi tu kišu, te je prije kraja mise kiša čak usporila, gotovo se zaustavila.

Doživio sam kako će molitvena nazočnost i sabranost mladih, ne samo dva sata koliko je trajalo misno slavlje, nego i cijeloga dana, te svaki osmijeh ispod kabanice ili kišobrana onima koji to budu vidjeli putem medija, biti rječito.

Mladi su govorili osmijesima

“Bilo je rječito gotovo kao tišina koju je prije jedanaest godina na Trgu bana Jelačića, prije susreta s papom Benediktom XVI., omogućilo više od 30000 mladih. Možda će ovo biti još snažnije svjedočanstvo, jer sedam tisuća mladih cijeloga je dana bilo na kiši, a nisu skidali osmijehe s lica”, naglasio je mons. Rogić.

To je novo svjedočanstvo vjere za koje se nadam da će ljude koji su mu svjedočili, potaknuti na razmišljanje.

“Što se tiče Gospićko-senjske biskupije kao domaćina novoga Susreta hrvatske katoličke mladeži, sigurno je da se već pomalo spremaju, počeli su razmišljati, moliti i pripravljati se kako osmisliti cijeli Susret. Bit će isto kao ovdje, po cijeloj biskupiji, samo što još nije odlučeno hoće li završni susret biti u nekom od većih gradova ili kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini”, zaključio je biskup Rogić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja