Budi dio naše mreže

DEVETNICA ZA MLADE Priprema za Karmelijadu - 9. dan - Želim biti hram Boga Živoga!

16. po redu nacionalni susret u duhu Karmela tzv. Karmelijada održava se od 4. do 6. listopada u zagrebačkim Remetama. Geslo Karmelijade, koja svake godine okuplja brojne mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je "Kreposti - put svetosti". Mladi se za susret pripremaju devetnicom, a Hrvatska katolička mreža svakodnevno objavljuje razmatranja i molitvu u koju se mogu uključiti svi mladi.

/ dt

9. dan – ČISTOĆA

ZNAK KRIŽA U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

MOLITVA DUHU SVETOM:

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete. Pokreni me, Duše Sveti, da sve što radim bude posvećeno. Privuci moje srce da, poput srca Blažene Djevice Marije, zavoli samo ono što je sveto. Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet/a. Amen.

SV. PISMO MI GOVORI:

Tada ću vas sabrati iz svih naroda i skupiti iz svih zemalja, natrag vas dovesti u vašu zemlju. Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. (Ez 36, 24-27)

Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. (Gal 5, 16-24)

MUDROST CRKVE:

Čista osoba čuva cjelovitost snagê života i ljubavi koje su u njoj. Ta cjelovitost osigurava jedinstvo osobe i protivi se svakom ponašanju koje bi je ranilo. Ne podnosi ni dvostruk život, ni dvostruk govor. Čistoća zahtijeva uvježbavanje gospodstva nad sobom, što je odgoj za ljudsku slobodu. Jasan je izbor: ili čovjek zapovijeda svojim strastima i postiže mir, ili pušta da ga zarobe i postaje nesretan. (KKC 2338-39)

Čistoća je moralna krepost. No, ona je i Božji dar, milost, plod Duha. Onomu koji je vodom Krsta nanovo rođen Duh Sveti daje da nasljeduje Kristovu čistoću. (KKC 2345)

RAZMIŠLJAM…

Čistoća. Krepost? Sloboda? Ili… nazadno? Sladunjavo? Nemoguće? Ali… Bogu je sve moguće! Čiste, svete misli; čisti postupci, čisto tijelo, čista duša. Želim biti hram Boga Živoga!

MOLIM…

…da Bog Otac po Duhu Svetom podrži ili obnovi Kristovu čistoću u meni. To također molim za članove svoje obitelji, prijatelje, ali i za sve mlade u cijelome svijetu te posebno za one koji će sudjelovati na Karmelijadi.

KARMELSKA MISAO

Još sam molila Našu Gospu od Pobjede da udalji od mene sve što bi moglo okaljati moju čistoću. Znala sam dobro da će se na putu kao što je put u Italiju dogoditi mnoge stvari koje bi me mogle smesti, nadasve zato što sam se, ne poznavajući zla, bojala da ću ga otkriti. Nisam bila iskusila daje »čistima sve čisto« (Tit 1,15) i da duša bezazlena i iskrena ne vidi zla ni u čemu jer zaista zlo postoji samo u nečistim srcima, a ne u neosjetnim pred¬metima… Molila sam i svetog Josipa da bdije nada mnom; od svog sam djetinjstva gajila posebnu pobožnost koja se sjedi- njavala s mojom ljubavi prema Blaženoj Djevici. Svaki dan sam molila molitvu: »Sveti Josipe, oče i čuvaru djevica.« Tako sam bez straha pošla na svoje dugo putovanje; bila sam tako dobro zaštićena da mi se činilo nemogućim bojati se. (sv. Mala Terezija)

Tko te ikada, Gospodine Bože moj, kad te traži čistom i jednostavnom ljubavlju, neće naći po svojoj želji i miloj volji? Jer ti se prvi pokazuješ i dolaziš ususret onima koji za tobom čeznu. (sv. Ivan od Križa)

Gospodine, čuvaj me uvijek u svojoj ljubavi, kao dijete skriveno u majčinoj utrobi. Ondje je zaštićeno od svake opasnosti, sa svojom majkom ima sve…Tako i ja, Gospodine. Ako me sačuvaš u svojoj ljubavi, ništa mi neće manjkati. Ne želim ništa drugo nego biti s tobom, nikad se ne rastati od Tebe. Kao krhko i nesigurno dijete koje koje izlazi iz majčine utrobe, tako ću i ja biti nesretna ako se udaljim od Tebe. Čuvaj me u utrobi svoje ljubavi… (sv. Mirjam od Krista Raspetog)

Ključne riječi:
Karmelićanke BSI karmelijada

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja