Budi dio naše mreže

DEVETNICA ZA MLADE Priprema za Karmelijadu - 8. dan - Gospodine, daj nam jakosti da se odupremo napastima!

16. po redu nacionalni susret u duhu Karmela tzv. Karmelijada održava se od 4. do 6. listopada u zagrebačkim Remetama. Geslo Karmelijade, koja svake godine okuplja brojne mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je "Kreposti - put svetosti". Mladi se za susret pripremaju devetnicom, a Hrvatska katolička mreža svakodnevno objavljuje razmatranja i molitvu u koju se mogu uključiti svi mladi.

/ dt

8. dan – JAKOST (sv. Anđeli čuvari)

ZNAK KRIŽA U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

MOLITVA DUHU SVETOM:

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete. Pokreni me, Duše Sveti, da sve što radim bude posvećeno. Privuci moje srce da, poput srca Blažene Djevice Marije, zavoli samo ono što je sveto. Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet/a. Amen.

SV. PISMO MI GOVORI:

“Ovo je dan posvećen Gospodinu, Bogu vašemu! Ne tugujte, ne plačite!” Jer sav narod plakaše slušajući riječi Zakona. I još im reče Nehemija: “Pođite i jedite masna jela, i pijte slatko, i pošaljite dio onima koji nemaju ništa pripremljeno, jer ovo je dan posvećen našem Gospodu. Ne žalostite se: radost Gospodnja vaša je jakost.” (Neh 8, 9-10)

Gospodin je jakost narodu svome, tvrđava spasa svom pomazaniku. (Ps 28, 8)

Gospodin narodu svom daje jakost, Gospodin narod svoj mirom blagoslivlje. (Ps 29, 11)

MUDROST CRKVE:

Jakost je moralna krepost koja u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost u traganju za dobrom. Ona jača odluku da se čovjek opre napastima i svlada zapreke u ćudorednom životu. Krepost jakosti osposobljava ga da pobijedi strah, čak i strah od smrti, i da se odvažno suoči s kušnjama i progonstvima. Ona raspoložuje čovjeka za odricanje i za žrtvu vlastitog života, da bi obranio pravednu stvar. »Gospodin je moja snaga i pjesma« (Ps 118, 14). »U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!« (Iv 16, 33). (KKC 1808)

RAZMIŠLJAM…

Kušnje, poteškoće, prepreke, slabosti, bolesti, padovi, progonstva… dio su života. Mogu li ih osmisliti, prihvatiti, uzljubiti poradi Krista? Imam li te snage?

MOLIM…

…da me Gospodin ojača kako bih bez straha, kolebljivosti i skrupula slijedio/la Njega – svoju Jakost! To također molim za članove svoje obitelji, prijatelje, ali i za sve mlade u cijelome svijetu te posebno za one koji će sudjelovati na Karmelijadi.

KARMELSKA MISAO:

Biti tvoja zaručnica, Isuse, biti karmelićanka, biti po svom sjedinjenju s tobom majka duša, to bi mi moralo biti dovoljno… Ali nije tako… Bez sumnje, te su tri povlastice svakako moj poziv: karmelićanka, zaručnica, majka. Ali ja osjećam u sebi i druge pozive, osjećam poziv borca, svećenika, apostola, učitelja, mučenika; napokon, osjećam potrebu, želju da ispunim za tebe, Isuse, sva najherojskija djela… Osjećam u svojoj duši odvažnost križara, papinskoga zvanja, htjela bih umrijeti na bojištu za obranu Crkve… (sv. Mala Terezija)

„Život je bitka (Job 7, 1). Cijeli život ćemo biti kušani na ovaj ili onaj način. Sama po sebi, kušnja nije grijeh, čak ni ako možda u njoj nađemo zadovoljstvo, sve dok se osjećaji i misli ne okrenu prema njoj. Ne pokušavajmo se boriti protiv misli koja okupira našu maštu. Najbolja taktika je misliti na nešto drugo. Bog nam je dao oružje protiv napasti: ‘Bdijte i molite’ (Mt 26, 41). S Bogom smo sigurni u pobjedu. Bog nikada ne dopušta napast a da nam ne dadne milost da joj se odupremo. Da, ‘sve mogu u onome koji me jača’ (Fil 4, 13)” (sv. Elizabeta od Trojstva)

Ovaj naš Gospodin jest taj po kojem nam dolaze sva dobra. On će to pokazati. Promotrimo li njegov život, najbolji je uzor. Što još hoćemo uz tako dobra prijatelja pored sebe, koji nas neće ostaviti u tegobama i nevoljama, kao što čine oni od ovoga svijeta? Blago onomu tko ga uistinu bude ljubio i uvijek imao pored sebe. (sv. Terezija Avilska)

Ima jedno Majčino srce u kojem se uvijek može stisnuti, to je Djevičino srce. Ono je upoznalo svu klonulost, sve razdiranje, i ostalo je uvijek tako mirno, tako jako, jer je uvijek ostalo naslonjeno na ono svoga Krista! (sv. Elizabeta od Trojstva)

Ključne riječi:
Karmelićanke BSI karmelijada

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja