Budi dio naše mreže

DEVETNICA ZA MLADE Priprema za Karmelijadu - 7. dan - Molim za poniznost

16. po redu nacionalni susret u duhu Karmela tzv. Karmelijada održava se od 4. do 6. listopada u zagrebačkim Remetama. Geslo Karmelijade, koja svake godine okuplja brojne mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je "Kreposti - put svetosti". Mladi se za susret pripremaju devetnicom, a Hrvatska katolička mreža svakodnevno objavljuje razmatranja i molitvu u koju se mogu uključiti svi mladi.

/ dt

7. dan – PONIZNOST (sv. Terezija od Djeteta Isusa i sv. Lica)

ZNAK KRIŽA U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

MOLITVA DUHU SVETOM:

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete. Pokreni me, Duše Sveti, da sve što radim bude posvećeno. Privuci moje srce da, poput srca Blažene Djevice Marije, zavoli samo ono što je sveto. Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet/a. Amen.

SV. PISMO MI GOVORI:

Strah je Gospodnji škola mudrosti, jer pred slavom ide poniznost. Nagrada je poniznosti strah Gospodnji, bogatstvo, čast i život. (Izr 15, 33; 22, 4)

Ima li dakle u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti, ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik »sluge,« postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. (Fil 2, 1-10)

MUDROST CRKVE:

Zavist predstavlja jedan od oblika tuge i prema tome odbijanje ljubavi; kršteni će se čovjek protiv nje boriti dobrohotnošću. Zavist često dolazi od oholosti; kršten čovjek trudit će se da živi u poniznosti (…) (KKC 2540)

»Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje primjerenih dobara od Boga.« Odakle govorimo moleći? S visine naše oholosti i vlas tite volje, ili »iz dubine« (Ps 130, 1) ponizna i skrušena srca? Tko se ponizi bit će uzvišen. Poniznost je temelj molitve. »Doista ne znamo
što da molimo kako valja« (Rim 8, 26). Poniznost je nužno raspoloženje za primanje nezaslužena dara molitve: čovjek je prosjak Božji. (KKC 2559)

RAZMIŠLJAM…

…Poniznost je istina (sv. Mala Terezija) ili život u istini (sv. Terezija Avilska): koja ili kakva je moja istina? Želim živjeti u istini pred Bogom, pred sobom i bližnjima!

MOLIM…

…da me Gospodin obdari životom u istini, tj. u istinskoj poniznosti. To također molim za članove svoje obitelji, prijatelje, ali i za sve mlade u cijelome svijetu te posebno za one koji će sudjelovati na Karmelijadi.

KARMELSKA MISAO:

Ne težim za prvim mjestom, nego za posljednjim; mjesto da idem naprijed s farizejem, ja ponavljam, puna pouzdanja, poniznu molitvu carinika; ali nadasve nasljedujem primjer Magdalene, njezinu divnu ili bolje njezinu zaljubljenu smionost koja očarava Srce Isusovo, a zavodi moje. (sv. Mala Terezija)

Poniznost ne uznemirava, niti uzbuđuje, niti zbunjuje dušu, koliko god velika bila; naprotiv, donosi mir, zadovoljstvo i spokoj. Ne uznemiruje, niti steže dušu; dapače, širi je i osposobljava da više služi Bogu. Ona druga bol sve zamućuje, sve zbunjuje, svu dušu uznemiri; jako je teška. Mislim da nečastivi hoće da pomislimo kako posjedujemo poniznost i hoće da izgubimo pouzdanje u Boga. Kada se budete tako osjećale, odvratite misao koliko god više budete mogle od vaše bijede i usmjerite je prema Božjem milosrđu, te tome koliko nas ljubi i koliko je pretrpio za nas. (sv. Terezija Avilska)

Ključne riječi:
Karmelićanke BSI karmelijada

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja