Budi dio naše mreže

Bit projekta 2=1 je govoriti o temelju i cilju kršćanskog bračnog poziva i o pripremi za brak. Novo predavanje održala je psihoterapeutkinja Maja Jakšić.

/ dz

U suradnji s Hrvatskom zajednicom bračnih susreta, stavili smo na papir mnogo tema. Primijetili smo da je temama većinski zajednički nazivnik citat iz Biblije: ”i bit će njih dvoje jedno tijelo “( Mk 10,7). Na ovaj projekt gledamo kao na formaciju za mlade i mlade bračne parove s ciljem kvalitetne duhovne pripreme za život u bračnom zajedništvu”, poručuju organizatori.

Psihoterapeutkinja Maja Jakšić uvodeći u predavanje okupljenima je istaknula važnost dobrog odnosa na relaciji majka=sin te zašto je taj odnos od velike važnosti i prema drugim osobama.

“Majka=sin odnos specifičan je odnos unutar obiteljske dinamike. Nezdravi odnosi između majke i sina mogu uništiti sve druge odnose koje imaju u životu. Dobar odnos s majkom je iznimno važan zato što o drugim međuljudskim odnosima učimo od majke. Sve odnose učimo preko svoje majke, ali i preko odnosa majke i oca. Od majke smo naučili sve. Kako se nositi sa stresom i životnim poteškoćama, opraštati itd. Međutim, u svima nama duboko je u psihi ukorijenjena slika idealne majke, a ta ideja često se ne poklapa sa stvarnošću.”

Kako odrediti je li muškarac mamin sin ili je on samo dobar sin?

“Kad netko tretira majku s ljubavlju i poštovanjem, to je u redu i mi žene nemamo problem s tim. Odnos je nezdrav ako sin smatra majku apsolutnim prioritetom u životu. Ako majka odlučuje o najvažnijim pitanjima u životu. Ako je uvijek na njezinoj strani, čak ako majka i nije u pravu on je uvijek brani. Stalno uspoređuje suprugu s majkom ili s bilo kojom drugom ženom. Majčina želja njegova je zapovijed i pokušava u svemu ugoditi majci. Ono što će sigurno potvrditi da je  riječ o ‘maminom sinu’ jest kada žena pokuša na razuman način ukazati mužu na problem u toj vezi – svaka intervencija u ovu “svetinju” završit će svađom”, naglasila je psihoterapeutkinja Jakšić.

Što žene zapravo misle o ‘maminim’ sinovima? Je li to nešto slatko ili je to neugodno i traumatsko iskustvo? Poslušajte u nastavku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja