Budi dio naše mreže

U povodu obnove orgulja u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske na Gornjem gradu u Zagrebu, večeras će na orguljama svečani koncert održati francuski orguljaša Thomas Ospital.

/ mb

Orgulje u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske velika su vrijednost hrvatske i europske kulturne baštine te će završetak njihove opsežne i cjelovite obnove biti obilježen svečanim koncertom. 

Orgulje datiraju iz 1830. godine, a djelo su slovenskog graditelja Petera Rumpla iz Kamnika, koje je uspješno preradio F. Heferer 1891. godine. Za kućište orgulja pretpostavlja se da je nastalo sredinom 18. stoljeća, vjerojatno oko 1760. godine.

Tijekom posljednjih gotovo 200 godina orgulje su doživjele velike modifikacije, a mnoge od njih bile su izvedene nestručno tako da su neke svirale skraćivane, izrezane i, nažalost, zauvijek uništene. Vrijeme je također učinio svoje.

Budući da se radi o vrijednom instrumentu unutar bisera hrvatske barokne arhitekture u nekadašnjoj isusovačkoj crkvi, odlučeno je, nakon brojnih konzultacija, da se pristupi kompletnoj obnovi i proširenju orgulja.

Obnova je djelo majstroske radionice Škrabl, a instrument je obnovljen u cijelosti, od svirne i registarske trakture, mijeha i zračnih kanala, obnovljene su ili zamijenjene uništene svirale, a nakon provedenih sondaža vraćena mu je izvorna boja kućišta (ebanovina) koja odgovara boji oltara u crkvi. Obnovljena je i cijela pozlata. Time je instrument napokon postao kompaktnom cjelinom na kojoj se može svirati glazba baroka i rane romantike.

Program kolaudacije obnovljenih orgulja počinje u 19 i 30 sati, a pozdravne riječi uputit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te rektor akademske crkve sv. Katarine vlč. Vladimira Magić. Dispozicije obnovljenih orgulja predstavit će izv. prof. art. Ante Knešaurek. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja