Budi dio naše mreže

Na izbornoj skupštini Društva hrvatskih književnika (DHK), koja se u subotu, 26. rujna 2020. održala u Zagrebu, za novog predsjednika DHK izabran je Zlatko Krilić, a za potpredsjednike Boris Domagoj Biletić i Mirko Ćurić.

/ vbb

Osim Krilića, za predsjednika DHK kandidirala su se  još dva ugledna člana: Mate Maras i  Tomislav Marijan Bilosnić. Najmlađi kandidat, Zlatko Krilić odnio je uvjerljivu pobjedu u godini u kojoj Društvo hrvatskih književnika slavi 120 godišnjicu. U prostorijama Društva obnovljenim nakon potresa, novog predsjednika Društva hrvatskih književnika izabralo je stotinjak okupljenih članova Društva.

Novi predsjednik DHK Zlatko Krilić rođen je 1955. u Osijeku. Najpoznatiji je po romanima za djecu, po pripovijetkama i igrokazima za mladež, filmskim scenarijima te po romanu za odrasle.  Rano djetinjstvo proveo je u Čepinu, a školovao se u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju.

Objavio je više knjiga za djecu i mlade, među kojima i priče “Početak plovidbe”, “Prvi sudar”, “Veliki zavodnik”, “Šaljive priče i priče bez šale” te romane “Čudnovata istina” za koji je dobio nagradu Ivana Brlić Mažuranić 1980., “Zagonetno pismo” i “Zabranjena vrata”. Većina ovih naslova nalaze su u školskoj lektiri i djeca ih rado čitaju. Za odrasle je napisao roman “Živi pijesak” i “Krik”, prema njegovoj izjavi, najbolje mu djelo.

Zlatko Krilic, prozaik, dramski pisac i scenarist.
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL

U knjizi “Dječji hrvatski klasici” Stjepan Hranjec u svoj je izbor uvrstio i Zlatka Krilića te o njegovom dječjem stvaralaštvu zapisao:  “Onim što je dosad namijenio djeci Zlatko Krilić svakako pripada najznačajnijim dječjim perima u novijoj hrvatskoj književnosti. On je našao ključ za poželjno dječje književno štivo – u atraktivnu, lepršavu ambalažu umotao je (uvijek!) plemenitost i humanost; ono poradi čega ta književnost i postoji. Premda je u književnoj javnosti gotovo zaboravljen i premda nevelika opusa, Krilić će sa svojim tekstovima jamačno dugo vremena oduševljavati i oplemenjivati naraštaje mladih čitatelja.”

Objavio je i zbirku igrokaza “Krilate lutke” i “Kazalište lutaka i drugi igrokazi”. Za pripovijetku “Početak plovidbe” dobio je i nagradu “Grigor Vitez”.

Sanja Nikčević je pišući o glavnim odlikama Krilićeva scenskog jezika izdvojila nekoliko elemenata: “Prvi je u tome što autor razumije lutke, drugi – što ne zloupotrebljava publiku, treći – zato što je didaktičan (ne golom poukom, nego sa svojim jasno motiviranim likovima, tečnom pričom i logikom radnje prikazuje situaciju u kojoj uvijek postoji mogućnost izbora, a na učeniku je da taj izbor donese), četvrti – što mu djela zrače pozitivnom energijom, peti – jer je duhovit i zanimljiv i šesti – jer je samosvjestan.”

Zlatko Krilić se bavi i pisanjem filmskih i televizijskih scenarija. Nedavno je objavljena njegova nova knjiga “Portret Che Guevare”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja