Budi dio naše mreže

Nakon deset godina završeni su restauratorski radovi na oltarnoj pali "Sacra Conversazione" (Sveti razgovor) u crkvi sv. Franje Asiškog u Krku.

/ Vesna Živko

To je jedna od najvećih renesansnih slika na drvu u našoj zemlji. Prikazuje Bogorodicu s Isusom okruženu franjevačkim svecima. Autorstvo se pripisuje venecijanskoj radionici Bernardina Licinija. U dnu slike vidljiv je natpis MDXXXI / SVPTIB. P.F.P. CRASSOVICH. DE. VEGLA, što svjedoči o tome da se radi o donaciji fra Petra Krašovića iz samostana u Krku 1531. godine.

„Dosta su rijetke oltarne pale tako velikih dimenzija napravljene na drvu, visina dvjestoosamdeset centimetra i širina stodevedest i već samim tim odskače po posebnosti. Dakako i po kvaliteti izrade”, kazala je voditeljica restauratorskih radova Ana Rušin Bulić.

Na slici je kroz povijest bilo izvedeno više zahvata s ciljem da se prikriju oštećenja, a čak je dva puta bila podvrgnuta smanjivanju formata rezanjem rubova. “Ako navedenim intervencijama pribrojimo i četiri stoljeća izloženosti neprimjerenim mikroklimatskim uvjetima, jasno je da je slika prije početka konzervatorsko-restauratorskih radova bila u vrlo lošem stanju”, ističe Rušin Bulić i dodaje: “Slika je bila vrlo oštećena, boja se odvajala od podloge i ljuštila se, zapravo su otpadali dijelovi slike. Ipak je ona stara skoro petsto godina, a na njoj je bilo dosta intervencija i preslikavanja, čak su i rubovi slike odrezani pilom tri puta. Kad smo rentgenski snimali sliku pronašli smo jedan natpis o restauraciji iz 1825.  godine. Taj smo natpis zadržali.”

Slika će biti vraćena na izvorno mjesto na glavnom oltaru nakon građevinske sanacije crkve sv. Franje Asiškog koja je u tijeku. Do tada se može pogledati na Restauratorskom odjelu u Rijeci, Užarska 26, uz prethodnu najavu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja