Budi dio naše mreže

Veo kojim je pokriven kao da zamjenjuje Kristovo tijelo te ostaje ljudskom rodu da nikada ne zaboravimo njegovu patnju

"Il Cristo Velato", odnosno "Krist pokriven velom", impresivno je djelo koje je umjetnik Giuseppe Sanmartino izradio 1753., a koje vrlo vješto prikazuje Kristovu patnju kao simbol sudbine i otkupljenja.

/ at

“Il Cristo Velato” jedno je od najpoznatijih i najimpresivnijih umjetničkih djela u svijetu. Skulpturu je izradio talijanski umjetnik Giuseppe Sanmartino prikazujući mrtvo tijelo Isusa Krista pokriveno prozirnim platnom koje je izrezbario iz istog komada mramora, piše na mrežnim stranicama Muzeja kapele Sansevero.

Sanmartinov modernistički senzibilitet oblikuje, ali i lišava beživotno tijelo od njegova mesa koje nježni veo milostivo pokriva, a izmučeni ritam nabora urezuju duboku patnju. Umjetnik je prikazao dramatično buđenje koje pretvara patnju Isusa Krista u simbol sudbine i otkupljenja za cijelo čovječanstvo.

“Il Cristo Velato” / Foto: www.museosansevero.it

“Krist pokriven velom” djelo je koje su još od 18. stoljeća razni putnici došli vidjeti kako bi promišljali nad ovim umjetničkim čudom, a koje zbog svoje izrade i simbolike istovremeno uznemirava i ushićuje. Jedan od mnogih obožavatelja Antonio Canova, također poznati umjetnik, pokušao je skulpturu čak i kupiti, a legenda kaže da se zakleo kako bi da deset godina svoga života kada bi samo mogao biti kiparom koji je izradio ovo besprijekorno dijelo.

“Il Cristo Velato” / Foto: www.museosansevero.it

“Il Cristo Velato” / Foto: www.museosansevero.it

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja