Budi dio naše mreže

Prvi ovosezonski premijerni naslov u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića je komedija talijanskog nobelovca Darija Foa 'Ne plaćamo, ne plaćamo!' u režiji Ivice Kunčevića. Time ovo dubrovačko kazalište u petak, 18. siječnja ujedno obilježava i 50 godina Kunčevićeva umjetničkog rada.

/ Vesna Bihar

U svom gradu, baš u tom kazalištu Kunčević je prije 50 godina počeo svoj profesionalni put. “Stoga je logično i jednostavan je to razlog da upravo tamo gdje sam počeo i obilježim pola stoljeća rada”, kaže Kunčević. Kao redatelj dosad je postavio stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, od hrvatskih dramskih djela do svjetskih klasika. Osobito je kod njega trajna naklonost dubrovačkim piscima, posebno djelima Ivana Gundulića, Iva Vojnovića i Marina Držića. Ipak, ponajviše je režirao Držića, i to tri puta Dunda Maroja u Hrvatskoj.  Tim režijama stekao je kultni status i postavio nove kriterije u scenskim interpretacijama te Držićeve komedije. Postavio ga je i u Češkoj, Sloveniji i BiH. Tu su i njegove režije Novela od Stanca »ratna« Tirena te jedinstvena Arkulina s Perom Kvrgićem u naslovnoj ulozi. Posebna je bila i 2000. godina kada je na Dubrovačkim ljetnim igrama Dunda Maroja preselio u novi kazališni prostor, na dubrovačku ribarnicu i taracu Kneževa dvora.

Iako bismo pomislili da bi Kunčević trebao obilježiti pola stoljeća upravo s Držićem, on kaže da ima puno toga što spaja Držića i nobelovca Foa. “Obojica su bili izvrsni komediografi i njihovi tekstovi u svakoj novoj sredini i s novim glumcima isprovociraju novu interpretaciju. Tekstovi koji mogu primiti u sebe razna vremena, to su dobri tekstovi, kaže Kunčević.

Predstava je to koja nas se uvelike tiče i posve uranja i u našu svakodnevicu, dodao je Kunčević, napominjući da je teško prepričati tu nadave kompliciranu i duhovitu fabulu.

Ne plaćamo, ne plaćamo” je komedija o poniženjima koje donosi siromaštvo. Predstava je to o malim ljudima na margini koji jedva preživljavaju, a čini mi se da ih ne bismo smijeli zaboraviti. I zaista, mora se biti majstor kakav je bio Dario Fo da se na tako sumornu temu ispiše briljantna komedija.

Na sceni je samo pet glumca, a svaki glumac igra po četiri uloge. Međutim, kako je Dario Fo bio prije svega pisac, ali i vođa trupe i glumac, on je taj tekst napisao vrlo pametno, duhovito i  k tome još i ekonomično.

Glumačku podjelu čine Branimir Vidić, Izmira Brautović, Lujo Kunčević, Nika Lasić i Edi Jertec. Autorski tim predstave čine Ivica Kunčević (redatelj, dramaturška obrada, tekst songova), Marin Gozze (scenograf), Danica Dedijer (kostimografkinja), Paola Dražić Zekić (skladateljica), Zrinka Japunčić (oblikovateljica scenskog pokreta) i Marko Mijatović (oblikovatelj svjetla).

Reprizne izvedbe predstave „Ne plaćamo, ne plaćamo” u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića slijede 19., 20. i 27. siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja