Budi dio naše mreže

Tijekom protekle 24 godine Hrvatski dječji festival postao je najmasovnije okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske u tri ravnopravna umjetnička izraza: popularna dječja zborska pjesma, likovni i pjesnički izričaj.  XXV. Hrvatski dječji festival će se održati u nedjelju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

/ mp

Značajnost i sveobuhvatnost Hrvatskog dječjeg festivala označena je i velikim zanimanjem dječjih pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske, jer se djeci predškolskog i osnovno školskog uzrasta omogućava da prikažu svoje talente i nadarenost, tako da je u protekle 24 godine nastalo oko 500 novih dječjih pjesama, oko 1200 dječjih slika u likovnom segmentu festivala i oko 5400 poetskih radova malih literata.

U glazbenom će se djelu predstaviti  dječji zborovi iz cijele Hrvatske – Rijeke, Splita,  Vrbovca, Paga, Šibenika, Karlovca, Kutine, Trogira, Novog Vinodolskog, Siska, Krka, Samobora  i Zagreba.

Hrvatski dječji festival

Osim toga, djeca osnovnoškolskog uzrasta će uz pomoć svojih učitelja predstaviti svoje radove – slike i poeziju. Tijekom prijepodneva postavlja se izložba najboljih likovnih dječjih radova u prostoru KD V. Lisinskoga, a prije početka glazbenoga dijela, organizirati će se, kao i svake godine do sada, otvaranje izložbe likovnih radova i okrugli stol, gdje će mladi stvaratelji razgovarati o svojim radovima sa članovima stručnih povjerenstava, koja čine ugledni umjetnici i prosvjetni djelatnici. Nakon toga će biti održan koncert novih skladbi u izvedbi dječjih zborova.

Na festivalu će biti uručeno Priznanje skladatelju zaslužnom za doprinos dječjoj glazbi. Ove godine će Priznanje biti uručeno Ratku Pogačiću, dugogodišnjem dirigentu dječjeg zbora Cicibani iz Karlovca – autoru brojnih pjesama za djecu. Do sada su to priznanje dobili maestro Pero Gotovac, Arsen Dedić, Đelo Jusić, Jovica Škaro, posthumno Branko Mihaljević i Alan Bjelinski.

Nakon izvođenja odabranih pjesama Festival će završiti pjesmom “Stih i nota, sto divota”, maestra Pere Gotovca (prvog laureata navedenog Priznanja), što ju je posvetio Hrvatskom dječjem festivalu, koju će izvesti svi zborovi – sudionici festivala. 

Detalje o festivalu doznajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja