Budi dio naše mreže

Ovo je priča kakvu jedino sam život može izmisliti: Pijanist oboli od previsokog krvnog tlaka. Upušta se u borbu protiv bolesti i pritom otkrije glazbenu terapiju i izliječi samoga sebe. To je priča Josipa Meixnera čija je knjiga "Glazba kao lijek" predstavljena u četvrtak u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

/ Vesna Živko

Učinak glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje već je dugo neupitan, kaže Josip Joe Meixner:

Poznato je da – glazbom izazvani – pozitivni osjećaji, kao što su veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta. Glazba nas umiruje, ima pozitivno djelovanje prije svega na naše razmišljanje. Dobra glazba na neki način blokira lijevu stranu mozga (nemojte me bukvalno shvatiti), onu stranu koja nam obično zadaje svaki dan probleme jer je ta strana mozga zadužena za negativne misli, naše unutarnje konverzacije, itd. Dakle, ta glazba ima mogućnost to iskopčati i dovesti nas u jedno mirno stanje.

Ljekovito djelovanje glazbe prerijetko se koristi, a komponiranje glazbe pod aspektima medicine do sada je zanemarivano, te se u glazboterapiji koristila glazba Bacha, Mozarta i drugih skladatelja. „Budući da oni nisu komponirali djela u ovu svrhu, sigurno je da su njihova djela neprikladna za glazbenu terapiju“, ističe Meixner koji se posvetio tzv. „piano medicini“ – nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim učinkom na slušatelja. Ova glazba, prema Meixneru, mora zadovoljiti nekoliko parametara. Prvo i osnovno je, kaže, lagani tempo. Zatim, glazba ne smije biti glasna, a u svim kompozicijama su samo konsonantni akordi bez disonanci, ističe Meixner:

Disonantni akordi prouzrokuju u nama strah i nemir. Oni se redovito koriste u filmovima strave i užasa i u kriminalističkim filmovima. Dakle, ti su svi akordi izbjegnuti. U piano medicini se koriste samo konsonantni akordi koji nas smiruju. To je glazba koja zvuči vrlo intelektualno, a zapravo je vrlo jednostavna.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Beču mjerili su funkcije tijela uz učinak glazbe koju je skladao Josip Meixner. Rezultati su pokazali da njegova glazba zaista pomaže kod bolova, nesanice, anksioznosti, pa i visokog krvnog tlaka.  U knjizi „Glazba kao lijek“ Meixner pojašnjava koja glazba je dobra i zdrava, tu su i citati poznatih osoba o glazbi, a prati ju i CD s njegovim skladbama za duboko opuštanje. “Glazba kao lijek“ objavljena je u vlastitoj nakladi u suradnji sa “Školskom knjigom”.  Može se kupiti izravno od autora: https://pianodoktor.hr/

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja